Google vine tare din spate: Ce este Gemini Pro, cel mai recent model de inteligență artificială, menit să concureze cu ChatGPT în Europa

Google vine tare din spate: Ce este Gemini Pro, cel mai recent model de inteligență artificială, menit să concureze cu ChatGPT în Europa

Gemini Pro, unul dintre cele mai mari modele de inteligență artificială dezvoltat de Google, este acum disponibil pentru utilizatorii europeni ca o îmbunătățire pentru Bard, a anunțat compania.

Gemini Pro este un model multimodal de mari dimensiuni, având capacitatea de a înțelege și combina diferite tipuri de informații, precum text, cod, audio, imagine și video.

Google speră să concureze direct cu ChatGPT

Google încearcă să concureze cu popularul chatbot ChatGPT dezvoltat de OpenAI, și pentru aceasta a dedicat o secțiune a paginii de prezentare a Gemini pentru performanțele în diverse teste de raționament, înțelegere a imaginilor și codificare.

Gemini Pro este un instrument polivalent, având capacitatea de a efectua o varietate de sarcini, în timp ce Gemini Ultra este cel mai mare model al companiei și este folosit pentru sarcini mai complexe.

Pe de altă parte, Gemini Nano este optim pentru sarcini care necesită o capacitate mai mică de procesare și poate fi folosit inclusiv pe dispozitive mobile.

Vezi și: Primul calculator cuantic portabil din lume: cât costă, cât de puternic este

Gemini Pro a fost anunțat încă de anul trecut

Sundar Pichai, CEO-ul Google și Alphabet, a anunțat lansarea „celui mai capabil” model de inteligență artificială Gemini la începutul lunii decembrie 2023.

Acum, compania a dezvăluit că Gemini Pro va fi disponibil în 40 de țări europene și în peste 230 de țări și teritorii.

Aceasta nu este prima dată când Google lansează un produs mai târziu pe piața europeană.

Vezi și: Trei companii din domeniul criptomonedelor, acuzate de fraudă. Cum au fost păcăliți oamenii

Google Pay, de exemplu, a fost lansat în SUA în 2018, dar a fost introdus pe piața europeană abia în 2020, din cauza unor preocupări legate de dominația pe piață și de respectarea reglementărilor regionale privind plățile.

În ceea ce privește dezvoltarea inteligentelor artificiale, Comisia Europeană discută, în prezent, viitoarea lege privind AI, care are ca scop protejarea utilizatorilor împotriva eventualelor abuzuri ale tehnologiei.

Reglementările privind confidențialitatea datelor, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), implementat în 2018, joacă un rol important în această direcție.

Concurența pentru domeniul inteligenței artificiale este acerbă, iar după lansarea ChatGPT, în 2022, s-au înregistrat multiple inițiative în acest sens.

În plus față de Google, alte companii, precum Anthropic și HuggingFace, își aduc propriile contribuții în acest domeniu, fiecare cu particularitățile sale.

Vezi și: Rivalul lui Chat GPT-4 vine de la Google: Ce poate să facă Gemini, de ce e cel mai capabil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *