Greva de la Hollywood a depășit pragul de 100 de zile, fără nicio rezolvare la orizont

Greva de la Hollywood a depășit pragul de 100 de zile, fără nicio rezolvare la orizont

Greva scenariștilor de la Hollywood a împlinit miercuri 100 de zile de când a început, iar negocierile privind contractele sunt în continuare blocate și oamenii se plâng că nu le sunt respectate solicitările, relatază Reuters.

Greva a început pe 2 mai, după ce negocierile dintre Writers Guild of America (WGA) și marile studiouri au ajuns într-un impas legat de banii pe care trebuie să-i primească, întrucât ei au cerut creșterea salariului minim, a contribuțiilor la planul de sănătate și pensii. WGA dorește, de asemenea, garanții pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale în scrierea de scenarii.

Oficialii din industria divertismentului au explicat că au dificultăți în a asigura fondurile în condițiile în care veniturilor din televiziune sunt în scădere, distribuția filme care încă nu a revenit la nivelurile pre-COVID și afacerile de streaming se chinuie în mare măsură să obțină profit.

„Suntem în niște ape neexplorate”, le-a spus directorul executiv al Warner Bros Discovery, David Zaslav, investitorilor săptămâna trecută, în timp ce compania a avertizat că incertitudinea legată de tulburările forței de muncă de la Hollywood ar putea afecta capacitatea companiei de a produce și livra conținut.

Actorii reprezentați de Screen Actors Guild (SAG) au intrat, la rândul lor, în grevă pe 14 iulie, cerând schimbări la grila de salarizare și reglementarea folosirii inteligenței artificială. Este prima dată când ambele sindicate intră în grevă din 1960.

O întâlnire de săptămâna trecută pentru a discuta reluarea discuțiilor dintre WGA și Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP), grupul care reprezintă marile studiouri aflate în negocieri, nu a avut ca rezultat o dată fermă pentru revenirea la masa negocierilor.

Precedenta grevă de asemenea amploare a avut loc în 2007-2008, cu o durată de exact 100 de zile, când protestatarii au cerut extinderea protecției breslei la „noile forme media”, inclusiv descărcări de filme și programe de televiziune, precum și conținut furnizat prin servicii de internet care produc bani din publicitate.

Prima grevă, în 1960, s-a bazat pe solicitarea scenariștilor și actorilor care căutau plăți pentru difuzarea de filme vechi la televizor. Două decenii mai târziu, scenariștii au intrat în grevă, în 1985, pentru a cere o parte din venituri de pe piața distribuirii de filme la domiciliu care era în plină expansiune.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *