Români implicați într-o rețea de trafic de bebeluși care acționa sub paravanul unei clinici de fertilitate din Grecia. Cât cerea medicul care conducea rețeaua pentru un copil

Români implicați într-o rețea de trafic de bebeluși care acționa sub paravanul unei clinici de fertilitate din Grecia. Cât cerea medicul care conducea rețeaua pentru un copil

O rețea de trafic de bebeluși cu intermediari români a fost destructurată în Grecia și 9 persoane au fost arestate, anunță RFI și publicația elenă ProtoThema. Nou-născuții erau vânduți cu sume între 70.000 și 120.000 de euro de capul rețelei, un medic care până acum a folosit ca mame-surogat sau donatoare de ovule 30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia.

O clinică medicală din Creta și personalul său sunt investigate că ar fi funcționat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale.

Printre cele 9 persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog de 73 de ani din Chania, care coordona grupul infracțional, un embriolog și un biolog și trei femei care lucrau la respectiva clinică în calitate de secretare – o femeie din România și două femei din Georgia. Alte două femei din Republica Moldova sunt date în urmărire internațională, în timp ce cercetările pentru a se stabili întinderea activităților infracționale continuă. 

Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro și adopția ilegală de bebeluși, a transmit poliția.

Aceasta recruta intermediari din Atena, Salonic și România, iar intermediarii, la rândul lor, recrutau tinere și le duceau în Creta, unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat.

Era o femeie din România care lucra la centru. Aceasta avea toate legăturile cu România – Atena și România – Salonic. Au mai fost doi intermediari, unul în Salonic și unul în România, care au găsit femei.

Surse din poliție pentru ProtoThema:

Tinerele erau inseminate artificial, apoi erau ținute închise în case – 14 locații au descoperit anchetatorii – până nășteau.

Bebeluși erau vânduți apoi contra unor sume mari de bani.

Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienților din întreaga lume – cupluri care nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro.

Cei mai mulți clienți proveneau din Grecia, Italia, Turcia și din unele state balcanice, spun anchetatorii.

Pentru a-și atinge scopul, membrii grupării criminale:

au întocmit documente justificative false în scopul emiterii unei hotărâri judecătorești pentru persoanele care nu îndeplineau cerințele legale pentru adopție;
în cooperare cu alte clinici sau laboratoare medicale și medici, au falsificat documente medicale și certificate de naștere, precum și alte documente administrative;
în cazurile părinților din țări în care era interzis procesul de adopție a unui copil din mamă surogat, grupul infracțional a ajutat la declararea nașterilor drept adopții internaționale.  

Venitul obținut de gruparea infracțională de pe urma fiecărui copil vândut era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%.

Intermediarii primeau între 3.000-5.000 euro pentru fiecare mamă-surogat pe care o aduceau la clinică.

Românca angajată la clinica medicului de 73 de ani le prelua pe femei și, în colaborare cu ceilalți membri ai organizației, avea grijă de ele, le acorda îngrijiri medicale și avea grijă de hrana lor și de cazare.

Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022 până la momentul destructurării, zilele trecute, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare a unor femei prin donare de ovule sau ca mame-surogat, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021. 

Interpol a sprijinit destructurarea rețelei.

Foto cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *