În largul Floridei, oceanul a ajuns la temperaturi „fără precedent”, ca „într-o cadă cu apă fierbinte”

În largul Floridei, oceanul a ajuns la temperaturi „fără precedent”, ca „într-o cadă cu apă fierbinte”

Valorile extreme de aproximativ 38 de grade Celsius măsurate în ultimele zile la suprafața oceanului vin să confirme avertismentele anterioare repetate privind încălzirea apelor din statul aflat în sud-estul SUA, spun specialiștii citați de The Guardian.

Temperatura de suprafață a oceanului în zona Florida Keys a urcat până la 38,43 grade Celsius în această săptămână, în ceea ce ar putea fi un record global, pe fondul unui val de căldură care traversează statul, arată măsurătorile specialiștilor.

O baliză de măsurare a temperaturii apei situată în apele golfului Manatee, din parcul național Everglades, a înregistrat acest prag luni după-amiază târziu, potrivit datelor guvernului american.

Alte balize din apropiere au măsurat de asemenea temperaturi care au depășit 38 și, într-un alt caz, 32 de grade Celsius.

Temperaturile normale ale apei pentru această zonă și în această perioadă a anului ar trebui să se situeze între 23 și 31 de grade Celsius, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (Noaa).

Pragul de temperatură înregistrat în această săptămână este aproximativ același cu cel al apei dintr-o cadă cu hidromasaj, observă The Guardian.

„Nu ne așteptam ca această încălzire să aibă loc atât de devreme”

Datele privind temperatura de la suprafața oceanului nu sunt păstrate, dar un studiu din 2020 a sugerat că cea mai mare temperatură măsurată a fost de 37,61 grade Celsius, în Golful Persic.

Nu este încă clar dacă măsurătorile din Florida vor fi considerate un record mondial, deoarece zona este puțin adâncă, are ierburi marine, iar temperatura poate fi influențată de terenul cald din parcul național Everglades, din apropiere, a declarat meteorologul tropical Brian McNoldy de la Universitatea din Miami.

Cu toate acestea, a spus McNoldy, fenomenul „este uimitor”, iar faptul că două măsurători de 38 de gade au fost făcute în zile consecutive dă credibilitate citirilor.

Oricum, valorile extreme măsurate în ultimele zile vin să confirme practic avertismentele anterioare privind încălzirea apelor din Florida, statul aflat în în sud-estul SUA.

Coasta sudică a Floridei s-a confruntat cu un val de căldură extremă care au spus specialiștii, amenință viața marină și ecosistemele oceanice. Dar chiar și așa, măsurătorile i-au surprins pe experți.

„Nu ne așteptam ca această încălzire să aibă loc atât de devreme în acest an și să fie atât de extremă”, a declarat săptămâna trecută pentru CNN Derek Manzello, de la Coral Reef Watch din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration.

„Acest lucru pare să fie fără precedent în înregistrările noastre”, a adăugat acesta.

Efectele supra mediului marin

Valurile de căldură afectează din ce în ce mai mult oceanele lumii, distrugând algele, iarba de mare și coralii și omorând viețuitoare marine pe suprafețe largi, asemenea „incendiilor care distrug suprafețe uriașe de pădure”.

Cercetările din 2019 au constatat că numărul zilelor de caniculă oceanică s-a triplat în ultimii ani. Și că acest lucru are un efect evident asupra vieții marine.

O caniculă din 2021, spre exemplu, a ucis probabil peste 1 miliard de animale marine de-a lungul Pacificului canadian, au declarat experții.

Frecvența și intensitatea tot mai mare a vremii severe – atât pe uscat, cât și în oceane – este un simptom al crizei climatice globale, care alimentează fenomenele extreme, avertizează experții, fiind de așteptat ca actualele valuri de căldură să persiste până în luna august.

Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite (OMM) a raportat la începutul acestei luni că temperaturile globale ale mării au atins recorduri lunare începând cu luna mai, în parte și datorită fenomenului El Nino.

Temperaturile globale înregistrate la suprafața mării au depășit recordurile lunare de căldură în lunile aprilie, mai și iunie, potrivit Noaa.

Noaa a avertizat la începutul acestei luni că apa mai caldă din jurul Floridei ar putea supraîncărca furtunile tropicale și uraganele, care acumulează maia multă energie pe apele mai calde.

Creșterea temperaturilor afectează grav și recifele de corali, a declarat agenția.

Oamenii de știință au observat albirea și chiar moartea unora dintre cei mai rezistenți corali din Keys, a declarat Ian Enochs, șeful programului pentru corali de la Laboratorul Oceanografic și Meteorologic Atlantic al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *