Îngrijorare în Europa din cauza numărului tot mai mare de infecții cu transmitere sexuală. ECDC a tras un semnal de alarmă

Îngrijorare în Europa din cauza numărului tot mai mare de infecții cu transmitere sexuală. ECDC a tras un semnal de alarmă

Numărul cazurilor de infecții cu transmitere sexuală (ITS) este în creștere în Europa, avertizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în raportul epidemiologic anual.

 

ECDC, semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de infecții cu transmitere sexuală

 

Concluziile cercetării au reliefat „o creștere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree și chlamydia, indicând o nevoie presantă de conștientizare sporită a transmiterii STI și nevoia de a îmbunătăți prevenirea robustă, accesul la testare și tratament eficient pentru a aborda această provocare de sănătate publică”, afirmă ECDC într-un comunicat de presă.

În 2022, numărul cazurilor raportate a înregistrat o creștere semnificativă față de anul precedent. Mai concret, au fost cu 48% mai multe cazuri de gonoree, cu 34% mai multe cazuri de sifilis, respectiv cu 16% mai multe cazuri de chlamydia. S-au înmulțit „substanțial” și cazurile de limfogranuloame venerice și sifilis congenital (cu transmitere de la mamă la fetus), avertizează instituția.

ECDC consideră că aceste tendințe subliniază nevoia urgentă de acțiuni imediate care să prevină transmiterea și să reducă impactul ITS asupra sănătății publice.

 

Directoarea ECDC s-a arătat îngrijorată de această situație

 

Directoarea ECDC, Andrea Ammon, s-a arătat îngrijorată de creșterea numărului de cazuri de STI.

„Abordarea creșterilor substanțiale a numărului de cazuri de STI impune o atenție urgentă și eforturi concertate. Testarea, tratamentul și prevenirea se află în centrul oricărei strategii pe termen lung. Trebuie să prioritizăm educația despre sănătatea sexuală, să extindem accesul la testare și servicii de tratament și să combatem stigmatizarea asociată cu STI-urile. Inițiativele de educare și conștientizare sunt vitale pentru a-i ajuta pe indivizi să facă alegeri informate cu privire la sănătatea lor sexuală. Promovarea utilizării consecvente a prezervativului și încurajarea dialogului deschis despre STI-uri pot ajuta la reducerea ratelor de transmitere”, spune Andrea Ammon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *