Îţi este greaţă după ce mănânci? Iată care ar putea fi cauzele: când trebuie să mergi la medic

Îţi este greaţă după ce mănânci? Iată care ar putea fi cauzele: când trebuie să mergi la medic

Greața este un termen care descrie senzația de a vomita, urmată sau nu de vărsături. Când această stare se manifestă, apare un disconfort în zona pieptului, mai exact la nivelul superior al abdomenului. De asemenea, senzația de greață poate fi însoțită de simptome  precum: lipsa poftei de mâncare, dificultăți de concentrare, hipersalivație, durere de cap și diaree. Are multe cauze, cum ar fi: răul de mișcare, indigestie, sensibilitate la mirosuri puternice, sarcină, prezența unei fobii, insolație și migrene. De asemenea, când greața se manifestă după ce ai mâncat, motivele pot fi altele.

Alergii alimentare

O alergie alimentară se produce când sistemul de apărare al organismului reacționează la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează histamine, care cauzează inflamație. Simptomele alergiei alimentare sunt mai frecvente la copii, însă pot să apară la orice vârstă. Greața este un prim simptom, urmat de erupții cutanate, urticarie, senzație de frig, oboseală, scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, umflarea ochilor și gâtului.  

Stres  

Senzația de greață apărută după masă poate fi un simptom al stresului, deoarece sistemul nervos și cel digestiv sunt în strânsă legătură. Prezența stresului reduce fluxul sangvin către tractul gastrointestinal și influențează secreția de acid gastric din stomac, ceea ce perturbă digestia normală. De asemenea, stresul poate declanșa reacții psihologice, precum frică sau anxietate, care, la rândul lor, provoacă greață.

Diabet

Persoanele diagnosticate cu diabet pot dezvolta hipoglicemie când nivelul de zahăr din sânge scade sub nivelul normal, și astfel apare senzația de greață. Acest simptom poate fi însoțit și de slăbiciune, confuzie și apariția senzației de foame. Totodată, diabeticii pot fi predispuși la complicații gastrointestinale, cum ar fi gastropareza diabetică, complicaţie caracterizată prin golirea lentă a stomacului și care provoacă greață și vărsături.

Infecții virale sau bacteriene

Virusurile, precum norovirus și rotavirus, infectează tractul gastroinestinal și cauzează greață. Ele pot fi transmise prin contactul cu persoanele infectate, alimente și apă contaminată. De asemenea, anumite bacterii, precum Salmonella și E.coli, pot duce la această senzație. Infecțiile bacteriene pot fi mai grave decât cele virale și sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi: febră, vărsături, oboseală, diaree, dureri musculare și dureri articulare.

Alte cauze posibile

• Refluxul gastric – Acidul gastric care revine în esofag irită mucoasa, cauzând senzații de disconfort și greață;

• Pancreatită – Când pancreasul este inflamat sau deteriorat apar dureri abdominale, greață, diaree și scădere în greutate;

• Boli ale vezicii biliare – Litiaza biliară și colecistita sunt afecțiuni care au printre manifestări senzația de greață;

• Anumite alimente – Consumul de alimente bogate în grăsimi, picante sau condimentate și al celor bogate în fibre poate duce la senzații de arsură și greață, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

• Medicamente – Unele medicamente, precum cele pentru boli neurologice, diabet și depresie pot afecta apetitul și produc greață.

Sursă text: Click!Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *