Laboratorul de control doping din Bucureşti reacționează după ce Simona Halep a acuzat că proba sa de sânge a stat peste două ore la o temperatură greșită

Laboratorul de control doping din Bucureşti reacționează după ce Simona Halep a acuzat că proba sa de sânge a stat peste două ore la o temperatură greșită

Laboratorul de Control Doping din România a transmis, vineri, că probele de sânge prelevate de la Simona Halep au fost păstrate la temperaturile standard stabilite de organismele internaţionale. Precizarea vine în contextul în care sportiva a acuzat că proba sa de sânge a stat peste două ore la o temperatură greșită.

 

Acuzațiile Simonei Halep

 

Halep a spus că, în timpul procesului de la TAS, a suferit şocul vieţii sale când a aflat că proba de sânge, care i-a fost prelevată la Bucureşti, a fost păstrată în condiții improprii şi de aceea inițial a fost suspendată 4 ani. Ea a insistat că niciodată nu a fost găsită nicio substanţă interzisă în sângele său.

„Pentru mine a fost şocant că se întâmplă ceva cu sângele meu, când totul este normal. Am descoperit de unde vine treaba cu sângele la Lausanne, în timpul procesului, când eram în sală. Pe ecranele din mijloc a apărut documentul cu sângele, dar nu am realizat. Fratele meu a venit şi mi-a zis să mă uit că scrie în română. Şi când mă uit pe ecran era steagul României şi în dreapta scria ‘Bucureşti, România’.

Atunci am avut un moment în care efectiv nu am mai putut să zic nimic şi nu înţelegeam cum e posibil ca eu să fiu suspendată patru ani pe un document venit din România. Atunci pentru mine a fost un şoc, este inexplicabil.

Îmi e greu şi acum, am foarte multe emoţii, pentru că a fost cel mai mare şoc din viaţa mea. Să ştiu că proba prelevată la Bucureşti, când eu stau la 10 minute de laborator, a fost testată neţinându-se cont de regulile de păstrare. Nu a fost păstrat sângele la temperatura care trebuia. Au fost două ore şi ceva în care sângele meu a stat la temperatură greşită.

Dar şi aşa, proba mea de sânge a fost în valori normale şi nu a indicat nicio urmă de dopaj. Bineînţeles că şi cei de la tribunalul de la Lausanne au fost şi ei surprinşi că se poate întâmpla aşa ceva, mai ales că eram în acelaşi oraş şi eram foarte aproape de laborator. Iar eu mi-am exprimat şi acolo dezamăgirea că o carieră de 25 de ani poate fi distrusă prin neglijenţă, prin reavoinţă sau pur şi simplu pentru că nu respecţi persoana pe care o testezi”, a susținut apoi Simona Halep, pentru Antena 3.

Ea a spus apoi că s-a simțit trădată: „De aceea, revenind la cuvântul trădare, pot spune că asta am simţit”.

 

Laboratorul de Control Doping din România respinge acuzațiile Simonei Halep

 

Laboratorul de Control Doping din România, însă, respinge acuzația: „Recepţia şi analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici şi a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepţia în laborator şi până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi a documentelor complementare emise de AMA/WADA”.

„APMU (Unitate de Management a Paşaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator şi a validităţii probelor paşaportului în numele custodelui paşaportului sportivului. Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al paşaportului sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Antidoping, Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnişoarei Simona Halep”, a mai transmis Laboratorul, într-un comunicat.

Acesta a mai precizat că alte organisme au sarcina de a planifica testarea sportivilor şi recoltarea probelor.

„Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), respectă prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi ale documentelor complementare emise de AMA/WADA şi prevederile standardului internaţional SR EN ISO/CEI 17025:2018. Atribuţiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepţia, analiza probelor de control doping şi raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internaţional pentru Laboratoare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că TAS i-a redus Simonei Halep pedeapsa de la 4 ani la 9 luni. Cum deja au trecut mai mult de nouă luni de la ultimul meci jucat, ea a primit permisiunea de a reveni pe teren și va juca la Miami Open.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *