Letonia vrea să interzică limba rusă la televiziunea și radioul public, o decizie contestată de mai multe organizații internaționale

Letonia vrea să interzică limba rusă la televiziunea și radioul public, o decizie contestată de mai multe organizații internaționale

Mai multe organizații internaționale de presă au tras vineri, 6 octombrie, un semnal de alarmă, într-o scrisoare deschisă, cu privire la planurile autorităților din Letonia de a elimina limba rusă din sectorul public de radio și TV, deși aceasta este limba maternă pentru o treime din cei 1,8 milioane de locuitori ai acestei țări baltice, relatează Deadline.com.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union, EBU – asociația care organizează anual concursul Eurovision) s-a alăturat și ea semnatorilor scrisorii deschise.

“Suntem îngrijorați de faptul că această nouă propunere va însemna că vorbitorii de limbă rusă din Letonia nu vor mai avea acces regulat la informații credibile și verificate, lăsându-i expuși la dezinformare, știri false și propagandă”, se arată în scrisoarea emisă de EBU și de alte șase organizații internaționale de presă.

“Capacitatea serviciului public de media de a furniza informații vitale și de a se conecta cu întreaga societate este esențială în lumina agresiunii Rusiei în Ucraina”, spun asociațiile.

Decizia Letoniei de a interzice conținutul în limba rusă este prevăzută în măsurile revizuite de securitate națională ale țării, care au fost aprobate de parlamentul leton (Seimul) pe data de 28 septembrie.

Cadrul actualizat, care stabilește strategia statului baltic pentru a face față amenințărilor directe și indirecte, cuprinde o serie de măsuri gândite în urma deteriorării relațiilor cu Rusia vecină după invazia acesteia în Ucraina.

La începutul acestui an, Letonia s-a alăturat vecinului său baltic Estonia în ceea ce privește reducerea relațiilor diplomatice cu Rusia, trimițându-i pe ambasadorii ruși înapoi la Moscova.

Noile măsuri de securitate națională includ o prevedere conform căreia, începând cu 1 ianuarie 2026, tot conținutul din mass-media publică letonă trebuie să fie doar în limba letonă sau într-o limbă care “aparține spațiului cultural european”. De asemenea, finanțarea de stat pentru conținutul în limba rusă va înceta.

Acest lucru înseamnă că nu va mai exista conținut în limba rusă pe rețelele de radio și televiziune de stat letone, iar serviciile dedicate limbii ruse vor fi, de asemenea, desființate.

Măsura nu vizează sectorul privat, astfel încât conținutul în limba rusă va fi în continuare disponibil pe canalele comerciale.

EBU și organizațiile de jurnaliști subliniază faptul că limba rusă este vorbită nativ de cel puțin o treime din populația Letoniei. Aici sunt incluși nu numai etnicii ruși, care reprezintă aproximativ un sfert din populația țării, ci și multe alte minorități, cum ar fi refugiații ucraineni.

“În prezent, televiziunea letonă și radioul leton oferă conținut într-o serie de limbi minoritare printr-o varietate de platforme, inclusiv portalul RUS.LSM, care a ajuns la peste 200.000 de vizitatori în august 2023 (…) și Latvian Radio 4, care ajunge la aproximativ 150.000 de ascultători pe săptămână și are aproximativ 1,3 milioane de ascultători ai podcasturilor lui în fiecare an”, spun asociațiile de jurnaliști.

<strong>Organizațiile semnatare – printre care se numără, de asemenea, Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ), Fundația Justiție pentru Jurnaliști, Organizația Media din Europa de Sud-Est (SEEMO), Reporteri fără Frontiere (RWB-RSF) și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) – solicită guvernului leton să reconsidere propunerea.</strong>

“Dacă va fi adoptată, propunerea va submina drepturile fundamentale ale cetățenilor – așa cum sunt consacrate în legislația internațională, europeană și a UE privind drepturile omului – de a «avea acces la mass-media și de a transmite și primi informații, inclusiv în propria limbă». Aceste principii sunt, de asemenea, reflectate în Legea letonă privind mass-media online publică și administrația”, mai spun organizațiile de presă.

În context, propunerea vine în urma legislației letone adoptate anul trecut care elimină treptat atât predarea în limba rusă (astfel încât, începând din 2025, singura limbă folosită în școlile din țară va fi letona), cât și semnalizarea stradală în limba rusă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *