LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 484 | Zelenski admite că ofensiva „e mai lentă decât s-ar fi dorit”

Progresele armatei ucrainene în contraofensiva lansată pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse sunt “mai lente decât s-ar fi dorit”, a recunoscut preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat miercuri. În același timp, liderul rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va crește producția în masă de drone și va continua să-și îmbunătățească forțele armate, susținând că în prezent asistăm la o “acalmie” pe front din cauza pierderilor serioase suferite de Ucraina în timpul contraofensivei. Tot miercuri, UE a anunțat cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

23:4621-06-2023

Armata ucraineană revendică progrese în sud, în timp ce luptele grele continuă în regiunea estică Donețk

Luptele grele continuă în regiunea estică Donețk, în timp ce forțele ruse continuă să se concentreze pe zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, potrivit celei mai recente actualizări a evoluției conflictului, publicată miercuri după-amiază de Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene, relatează CNN.

Peste 30 de angajamente de luptă au avut loc în aceste zone în ultima zi, a precizat Statul Major General, menționând că Rusia a desfășurat mai multe “ofensive nereușite” în aceste direcții.

Atât Statul Major General al Ucrainei, cât și Oleksandr Tarnavskyi, un comandant al forțelor comune din sudul țării, afirmă că forțele ruse se află în defensivă în direcțiile Zaporojie și Herson, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei avansează.

“În sectorul Tavria, armata noastră alungă sistematic inamicul de pe pozițiile sale și continuă să avanseze. Succesele Forțelor de Apărare sunt deja notabile”, a afirmat Tarnavskyi, într-o postare pe Telegram.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Tavria, un oraș din sudul Ucrainei, “pierderile inamicului în morți și răniți s-au ridicat la aproape trei companii. Ucraina a distrus și avariat 68 de unități de echipament militar inamic”, a susținut Tarnavskyi.

Statul Major General a precizat că forțele ruse nu au avut succes în ofensivele din satul Piatykhatky din regiunea Zaporojie, în timp ce au efectuat, de asemenea, atacuri aeriene în zonele Preobrazhenka și Stopnohirsk din regiunea Donețk.

În Bahmut, comandantul interimar al Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, Maksym Zhorin, a afirmat că trupele ruse au încercat fără succes să recupereze unele dintre pozițiile pierdute pe câmpul de luptă.

“Rezultatul – ruși morți și răniți”, a susținut el.

Ce spune Rusia: Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că forțele sale au atacat unități ale armatei ucrainene în sud-estul țării, în apropiere de granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie, distrugându-le echipamentul.

Despre Belarus: De asemenea, armata ucraineană a precizat că “nu au fost detectate semne de (formare a) grupurilor ofensive în Belarus”, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

“Cu toate acestea, antrenamentul de luptă și coordonarea unităților forțelor armate ruse înainte de desfășurarea lor în zonele de operațiuni de luptă din Ucraina sunt în desfășurare pe terenurile de antrenament din Republica Belarus”, a susținut Statul Major General al Ucrainei.

Belarus, unul dintre cei mai fideli aliați ai Rusiei după începutul invaziei din Ucraina, a operat miercuri modificări ale constituției sale, renunțând la neutralitatea țării.

23:3721-06-2023

Peste 400 de companii globale se angajează să sprijine reconstrucția economiei Ucrainei, devastată de război

Peste 400 de companii globale au promis miercuri, în cadrul Conferinței de redresare a Ucrainei de la Londra, sprijin pentru reconstrucția economiei ucrainene distruse de război. Citi, Sanofi și Philips se numără printre firmele care au semnat acordul “Ukraine Business Compact”, semnalându-și intenția de a stimula investițiile în această țară, relatează CNN.

De asemenea, guvernul britanic a stabilit un pachet de sprijin pentru Ucraina, care include 3 miliarde de dolari sub formă de noi garanții pentru deblocarea împrumuturilor Băncii Mondiale și 240 de milioane de lire sterline (305 milioane de dolari) de asistență bilaterală.

Statele Unite vor trimite Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 1,3 miliarde de dolari pentru “revizuirea rețelei sale energetice” și modernizarea altor infrastructuri critice, a anunțat șeful diplomației americane, Antony Blinken.

Ucraina se confruntă cu o provocare enormă în ceea ce privește strângerea de fonduri, o provocare pe care guvernele și instituțiile financiare de dezvoltare nu o vor putea îndeplini fără ajutorul investitorilor privați. Banca Mondială a estimat în martie că, la un an de la începerea războiului, costul reconstrucției țării se ridică la 411 miliarde de dolari – o cifră uriașă care va crește pe măsură ce conflictul se prelungește.

23:2421-06-2023

Prigojin acuză ierarhia militară rusă că “ascunde” dificultăţile de pe teren, în contextul contraofensivei ucrainene

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că “ascunde” dificultăţile cu care se confruntă armata în faţa contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii iunie şi care a înregistrat până acum progrese modeste, informează Agerpres preluând AFP.

“Inamicul ocupă Piatikati, nordul localităţii Robotine şi Urojaine, ceea ce înseamnă că mari porţiuni de teritoriu au fost pierdute (în favoarea) inamicului”, a deplâns Prigojin situaţia, într-o înregistrare audio postată pe Telegram.

După câteva săptămâni de contraofensivă a trupelor Kievului, “(aceasta) generează pierderi serioase de partea noastră şi probleme care sunt înăbuşite, despre care ruşii nu ştiu”, a denunţat el, arătând cu degetul spre ierarhia militară cu care se află în conflict deschis de mai multe luni.

“Toate acestea sunt complet ascunse de toată lumea. Într-o zi, Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană. Este o trădare directă a intereselor Federaţiei Ruse”, a spus Prigojin.

Mai multe informații: “Într-o zi, Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană”. Evgheni Prigojin acuză ierarhia militară rusă că “ascunde” pierderile armatei

22:2221-06-2023

România, posibilă locație pentru desfășurarea antrenamentelor piloților ucraineni pe avioanele F-16 (surse Politico)

Coaliția țărilor occidentale care intenționează să livreze Ucrainei avioane F-16 are în vedere România ca posibilă locație pentru antrenarea piloților ucraineni pe aparatele de vânătoare de producție americană, au declarat trei persoane care au cunoștință despre aceste planuri pentru Politico. Dezvăluirea indică faptul că țările NATO se apropie de începerea unui program în cadrul căruia avioanele de război F-16 ar putea ajunge deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

“România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamentele”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului american al Apărării, a vorbit sub protecția anonimatului despre acest efort sensibil.

Coaliția internațională întreprinde eforturi pentru a negocia un contract prin care programul de antrenament cu avioane F-16 să se desfășoare într-un sit din România, au declarat atât actualul, cât și fostul oficial al Pentagonului citați. Este probabil ca Lockheed Martin, compania care construiește avioanele F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.

Mai multe informații: Occidentul vede în România un posibil loc de antrenare a piloților ucraineni pe avioanele de luptă americane F-16 (surse Politico)

21:2521-06-2023

Mesajul unui oficial de la Kiev pentru rușii din Crimeea: “Să fugă cât mai au ocazia”

Un oficial ucrainean le-a transmis rușilor din teritoriul anexat al Crimeei să plece cât încă mai pot din peninsulă, relatează Sky News.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că liniile de fortificație rusești indică faptul că Moscova se teme că va pierde peninsula ocupată.

“Își dau seama că este doar o chestiune de timp până când vom veni și îi vom da afară”, a afirmat Danilov.

Mai multe informații: “E doar o chestiune de timp până când vom veni și îi vom da afară”. Un înalt oficial ucrainean îi îndeamnă pe rușii din Crimeea “să fugă cât mai au ocazia”

20:5321-06-2023

Rusia va continua să-și îmbunătățească forțele armate, afirmă Putin

Rusia va continua să își îmbunătățească forțele armate pe baza experienței “neprețuite” dobândite în “operațiunea militară specială” din Ucraina, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, folosind astfel termenul prin care oficialii și liderii ruși se referă la invazia din țara vecină, relatează CNN.

“Cea mai importantă sarcină aici este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție cheie a securității militare a Rusiei și a stabilității globale. Deja aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile Forțelor de rachete strategice sunt echipate cu cele mai recente complexe sisteme Yars”, a declarat liderul rus, în timpul unui discurs adresat absolvenților academiilor militare din Rusia, la Kremlin.

“Trupele sunt reechipate cu sisteme moderne de rachete cu focos hipersonic de avangardă. În viitorul apropiat, primele lansatoare ale complexului Sarmat cu o nouă rachetă grea vor intra în serviciul de luptă”, a adăugat el.

Putin s-a întâlnit cu absolvenți ai universităților și academiilor Ministerului Apărării, Ministerului Situațiilor de Urgență, Serviciului Federal de Securitate, Serviciului Federal de Protecție, Gărzii Ruse, Ministerului Afacerilor Interne, Comitetului de Investigații și Serviciului Federal de Penitenciare, potrivit Kremlinului.

Despre contraofensiva Kievului: Putin le-a spus reporterilor că există o “oarecare acalmie” în lupte și că Ucraina nu desfășoară nicio operațiune ofensivă activă. El a susținut că forțele ucrainene suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.

CNN notează că nu este în măsură să verifice în mod independent afirmațiile lui Putin cu privire la pierderile ucrainene sau la desfășurarea operațiunilor de pe teren.

“Dar astăzi vedem că acest potențial ofensiv (al Ucrainei) nu a fost încă epuizat, există și rezerve pe care inamicul se gândește unde și cum să le introducă”, a mai declarat președintele rus.

20:4421-06-2023

Putin anunță că Rusia își va crește producția în masă de drone

Rusia va crește producția în masă de drone și va spori desfășurarea acestora pe câmpul de luptă, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, în timpul unui discurs adresat absolvenților academiilor militare din Rusia, la Kremlin, potrivit CNN.

“Îmbunătățirea și producția de sisteme de contra-baterie va continua, precum și desfășurarea în rândul trupelor a avioanelor fără pilot (drone, n.r.) și a sistemelor de atac robotizate, care s-au dovedit a fi bune în condiții de luptă”, a declarat Putin.

“Vom accelera producția lor în masă. Este necesar să furnizăm aceste echipamente tuturor unităților militare, inclusiv escadroanelor, plutoanelor, companiilor și batalioanelor”, a precizat liderul rus.

Putin a mai declarat că, în cursul “operațiunii militare speciale” din Ucraina, “cele mai recente modele de vehicule blindate, sisteme de rachete de atac și de aviație, sisteme de apărare antiaeriană și de război electronic au o contribuție uriașă la rezolvarea misiunilor de luptă” și că “producția și îmbunătățirea lor vor continua cu siguranță”.

La începutul acestei luni, un oficial de la Casa Albă a declarat că Washingtonul crede că o urzină de fabricare a dronelor de atac pe care Rusia o construiește cu ajutorul Iranului ar putea fi complet operațională până la începutul anului 2024.

Marți, Moscova a lansat “un alt atac aerian masiv” asupra Kievului folosind drone fabricate în Iran, a anunțat armata ucraineană. A fost pentru a doua oară în luna iunie când Rusia a folosit aceste drone împotriva capitalei ucrainene.

20:1121-06-2023

UE anunță oficial cea de-a 11-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat miercuri președinția suedeză a Consiliului UE, potrivit CNN.

“Pachetul include măsuri menite să contracareze eludarea sancțiunilor și listările individuale”, a precizat președinția suedeză, într-un mesaj publicat pe Twitter.

#COREPER II | Today, the EU Ambassadors agreed on the 11th package of sanctions against Russia. The package includes measures aimed at countering sanctions circumvention and individual listings.

— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) June 21, 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat noul pachet de sancțiuni, afirmând că “va da o nouă lovitură mașinăriei de război a lui Putin, cu restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul”.

“Instrumentul nostru anti-eludare va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile vizate de sancționi”, a scris ea, pe Twitter.

I welcome the political agreement on our 11th sanctions package. It will deal a further blow to Putin’s war machine with tightened export restrictions, targeting entities supporting the Kremlin. Our anti-circumvention tool will prevent Russia from getting its hands on… https://t.co/MlQlxNzNeR

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 21, 2023
20:0521-06-2023

Zelenski recunoaște că progresele contraofensivei ucrainene sunt “mai lente decât s-ar fi dorit”

Progresele armatei ucrainene în contraofensiva lansată pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse sunt “mai lente decât s-ar fi dorit”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat miercuri de postul BBC și citat de Reuters.

“Unii cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa”, a indicat Zelenski. Înaintarea trupelor ucrainene nu este uşoară, în condiţiile în care o suprafaţă de aproximativ 200.000 de kiloemtri pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată de trupele ruse, a motivat el.

“Indiferent ce ar dori unii, chiar dacă încearcă să facă presiuni asupra noastră, cu tot respectul pentru ei, noi vom avansa pe câmpul de luptă aşa cum considerăm că este mai bine”, a mai spus liderul de la Kiev, în interviu.

La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care şi-au consolidat în ultimele luni poziţiile defensive, iar avansul reuşit până în prezent de armata ucraineană nu a ajuns până la poziţiile fortificate ale ruşilor, scrie Agerpres.

Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o “zonă gri” necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălţimile ce înconjoară satul, înălţimi controlate la nord de trupele ucrainene şi la sud de cele ruse.

“Cele două tabere suferă pierderi grele” şi “forţele ruse desfăşoară adesea operaţiuni defensive relativ eficace”, a rezumat marţi situaţia pe front un raport al serviciilor de informaţii britanice.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că “ruşii au avut timp să se pregătească” pentru defensivă şi “densitatea câmpurilor de mine este incredibilă”.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *