LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 526 | Regiunile ruse de la granița cu Ucraina își înarmează milițiile de autoapărare

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 526 | Regiunile ruse de la granița cu Ucraina își înarmează milițiile de autoapărare

Guvernatorii regiunilor ruse Kursk şi Belgorod au anunţat că „miliţiile populare” de autoapărare vor primi mai multe arme pentru a combate incursiunile armate dinspre Ucraina vecină. Decizia vine în contextul în care, în timp ce desfăşoară o contraofensivă prin care încearcă recuperarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, armata ucraineană şi-a înmulţit atacurile cu drone şi artilerie pe teritoriul rus din apropierea graniţei comune.

07:2003-08-2023

Kievul atacat cu drone de ruși pentru a opta oară consecutiv

Serhi Popko, șeful administrației militare din regiunea Kiev, a anunțat, joi, că apărarea aeriană a distrus aproximativ 20 de ținte aeriene care vizau capitala țării, Kiev, relatează Ukrainska Pravda.

„Al optulea atac consecutiv cu muniție de baraj „Shahed” la Kiev. Și din nou, ca ieri, un atac masiv. Forțele și mijloacele de apărare aeriană aflate în apropierea Kievului au detectat și distrus aproape o duzină și jumătate de ținte aeriene”, a transmis Serhi Popko

 Conform datelor preliminare, în capitală nu au existat victime sau distrugeri.

Oficialul ucrainean a adăugat că alerta aeriană nocturnă de la Kiev, care a durat exact 3 ore, a devenit a 820-a pentru capitală de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2023.

23:5002-08-2023

Zelenski: 37 de drone Shahed au fost folosite în atacuri asupra Ucrainei

Treizeci și șapte de drone de fabricație iraniană au atacat Ucraina în primele ore ale zilei de miercuri, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN.

“Au fost 37 de drone Shahed în total în cursul acestei zile”, a spus el. “Unele dintre ele au fost doborâte”, a spus el, precizând că nu au existat victime.

Potrivit acestuia, este important “să se extindă misiunile de antrenament pentru luptătorii ucraineni”, precum și să se asigure aprovizionarea cu avioane de luptă F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune.

23:3002-08-2023

Rusia a comis aproape 100.000 de crime de război

Iurii Bielousov, cel care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război, spune că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului, transmite Sky News.

Iurii Bielousov a declarat, pentru site-ul ucrainean Interfax-Ucraina, că marea majoritate a crimelor de război sunt investigate în Ucraina. “Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți și în Ucraina. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali”, a spus acesta

Bielousov a oferit, de asemenea, o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele 8 luni. Potrivit acestuia, bilanţul a ajuns la 10.749 de morți, inclusiv 499 de copii – dar a avertizat că aceste cifre reprezintă doar vârful icebergului.

Acesta a spus că cifrele vor creşte după ce vor fi recuperate teritoriile ocupate acum de ruşi. “Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a avertizat el.

23:0202-08-2023

Zelenski spune că Ucraina merită recunoștință pentru că oprește Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a insistat miercuri asupra faptului că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul acordat de Occident, dar a sugerat și că țara sa merită mulțumiri pentru că reușește să oprească forțele ruse, relatează Sky News.

Vorbind la o conferință a ambasadorilor ucraineni, Zelenski a declarat: “Ucraina știe cum să fie recunoscătoare și este recunoscătoare fiecărei țări, absolut tuturor oamenilor, fiecărei națiuni care ne-a ajutat. Dar contribuția noastră la securitatea comună merită recunoștință”.

Afrimațiile lui Zelenski pot fi citite în contextul mai multor controverse declanșate de personalități internaționale de rang înalt care pun la îndoială răspunsul Ucrainei la ajutorul lor.

Un consilier polonez al președintelui Andrzej Duda a sugerat recent că Ucraina ar trebui să aprecieze mai mult sprijinul pe care Polonia l-a oferit Kievului de-a lungul anilor.

Luna trecută, secretarul britanic demisionar al apărării, Ben Wallace, a declarat: “Fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă puțină recunoștință”. Acesta a fost răspunsul lui atunci când a fost întrebat despre frustrarea exprimată de Ucraina pentru că nu a primit o invitație oficială de aderare la NATO.

Ulterior, Zelenski a ripostat: “Cum altfel putem să ne arătăm recunoștința? Putem să ne trezim dimineața și să-i mulțumim ministrului. Lăsați-l să-mi scrie și să-mi spună cum să-i mulțumesc”.

Comentariile președintelui ucrainean au fost catalogate drept “sarcastice” de Vadym Prystaiko, care a fost demis câteva zile mai târziu din funcția de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.

22:2702-08-2023

Zelenski: Rusia dorește o “catastrofă globală” și prăbușirea piețelor alimentare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a țării sale arată că Moscova intenționează să creeze o “catastrofă globală”, cu o criză a piețelor alimentare, a prețurilor și a aprovizionării, relatează Reuters.

“Pentru statul rus, aceasta nu este doar o bătălie împotriva libertății noastre și împotriva țării noastre”, a afirmat Zelenski, în discursul său video de miercuri seară, adresat națiunii.

“Moscova duce o bătălie pentru o catastrofă globală. În nebunia lor, au nevoie ca piețele mondiale de alimente să se prăbușească, au nevoie de o criză a prețurilor, au nevoie de întreruperi în (lanțul de) aprovizionare”, a adăugat liderul de la Kiev.

22:2202-08-2023

Procuror: Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei ruse

Cel puțin 10.749 de civili ucraineni, inclusiv 499 de copii, au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a declarat Iurii Bielousov, șeful Departamentului pentru Crime de Război din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei, într-un interviu acordat miercuri agenției de presă Interfax Ucraina.

Alți 15.599 de civili au fost înregistrați ca fiind răniți, dintre care 1.900 erau copii. Peste 19.500 de copii ucraineni au fost identificați de guvernul ucrainean ca fiind deportați cu forța pe teritoriul Rusiei începând din februarie 2022.

După ce teritoriile ocupate vor fi eliberate, numărul celor uciși “va crește de multe ori”, se așteaptă procurorul. “Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a adăugat Bielousov, potrivit The Kyiv Independent.

Mariupolul avea o populație de o jumătate de milion de oameni înainte ca Rusia să cucerească orașul, în mai 2022. Imaginile din satelit au arătat dovezi ale existenței unor gropi comune în jurul orașului.

După eliberarea de către Ucraina a orașului Izium din regiunea Harkov, în septembrie 2022, au fost descoperite sute de cadavre în gropi comune, dintre care majoritatea erau civili.

Comentând dificultatea identificării cadavrelor în astfel de situații, Bielousov a mulțumit partenerilor echipei sale pentru îmbunătățirea sistemelor de identificare. Utilizarea analizelor ADN și numărul de laboratoare este “incomparabil cu ceea ce aveam înainte”, a spus el.

Bielousov a mai declarat că cifrele Parchetului General sunt similare cu cele ale organizațiilor internaționale precum ONU.

Pe 7 iulie, ONU a anunțat că a confirmat moartea a peste 9.000 de civili, inclusiv a peste 500 de copii, dar că se așteaptă ca numărul real să fie mai mare.

Raportul ONU a adăugat că în cele 500 de zile de invazie au fost uciși de trei ori mai mulți civili decât în toți cei 8 ani anteriori ai conflictului purtat de Rusia în estul Ucrainei.

22:1702-08-2023

ONU depune eforturi pentru ca alimentele și îngrășămintele ucrainene și rusești să ajungă pe piețe

Organizația Națiunilor Unite a transmis că lucrează cu diferite părți pentru a asigura accesul alimentelor ucrainene și rusești pe piețele globale, după ce a avertizat asupra unei potențiale crize în cele mai sărace țări din lume din cauza deciziei Rusiei de a renunța la acordul privind cerealele negociat de ONU și Turcia, scrie Al Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, le-a spus miercuri reporterilor: “Noi continuăm să facem demersuri, la diferite niveluri, pentru a ne asigura că putem să facem cât mai mult posibil pentru ca alimentele și îngrășămintele ucrainene și rusești să ajungă pe piețe, dar este dificil”.

22:0802-08-2023

Papa Francisc reproşează UE că nu oferă soluţii pentru oprirea războiului în Ucraina

Papa Francisc a deplâns miercuri faptul că Europa, referindu-se la Uniunea Europeană, nu face eforturi pentru a încerca să pună capăt războiului în Ucraina, blocul comunitar îndepărtându-se astfel de la misiunea sa înscrisă în propriul tratat, scrie Agerpres.

Vorbind la Lisabona cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, suveranul pontif a amintit că în acest oraş a fost semnat în anul 2007 “Tratatul de la Lisabona”, care a reformat Uniunea Europeană şi care menţionează că una dintre misiunile acesteia este “promovarea păcii”.

Remarcând “lipsa unor direcţii îndrăzneţe către pace”, Papa Francisc a întrebat Europa, dar şi Occidentul în general: “Încotro navighezi, dacă nu oferi procese de pace, soluţii creative pentru a pune capăt războiului în Ucraina şi a atâtor conflicte care însângerează lumea? Sau, din nou, pentru a extinde sfera: Occidentule, în ce direcţie navighezi?”.

Suveranul pontif a anunţat mai devreme anul acesta o încercare proprie de mediere între Moscova şi Kiev, desemnând pentru aceasta şi un emisar al Vaticanului experimentat în misiuni de pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, iniţiativă primită însă cu răceală de ambele capitale şi despre care au fost oferite puţine detalii.

22:0202-08-2023

28 de tentative de incendiere a centrelor de înrolare militară din Rusia au fost raportate în ultimele 5 zile

Publicația rusă independentă Meduza relatează că în ultimele cinci zile au avut loc cel puțin 28 de tentative de incendiere a centrelor de înrolare militară și a clădirilor Ministerului Apărării în Rusia și în peninsula anexată Crimeea, potrivit The Kyiv Independent.

În perioada 29 iulie – 2 august, au fost înregistrate cazuri de incendiere intenționată în orașe din întreaga țară, de la Vsevolozhsk, situat în apropiere de Sankt Petersburg, până la Khabarovsk, în Extremul Orient.

Meduza scrie că seria de atacuri asupra centrelor de înrolare militară este cea mai importantă de când a fost anunțată mobilizarea parțială în Rusia, în septembrie 2022, și că cele mai multe cazuri de incendiere au avut loc în Moscova, Sankt Petersburg și Kazan.

Printre alte orașe în care s-au înregistrat incendieri premeditate se numără Volgograd, Ulan-Ude și Omsk, precum și Feodosia, situat în Crimeea anexată.

În Sankt Petersburg, două centre de înrolare diferite au fost incendiate pe 1 august. În Podolsk, oraș din regiunea Moscovei, același birou de înrolare militară a fost incendiat de două ori, prima dată pe 31 iulie și apoi pe 2 august.

Potrivit Radio Svoboda, numai pe 31 iulie au avut loc 12 tentative de incendiere, iar cele mai multe dintre acestea au fost efectuate de femei. Toate suspectele au declarat că au fost îndemnate să facă acest lucru prin telefon, de diverși indivizi.

Mai multe relatări susțin că incendiatorii au declarat că au fost împinși să dea foc centrelor de înrolare prin intermediul unor apeluri telefonice aparent false, adesea de la persoane care se dădeau drept agenți ai serviciilor secrete ruse.

21:5302-08-2023

Momentul exploziei din portul Ismail

Sky News scrie că a reușit să verifice o înregistrare video care arată o imensă minge de foc în timpul atacului rusesc de noaptea trecută asupra portului ucrainean Ismail.

???? The consequences of the Geran attack on the port of #Izmail. pic.twitter.com/4AYoyepkoY

— Medan (@sumnjam) August 2, 2023

Ucraina spune că rachetele au distrus aproximativ 40.000 de tone de cereale care erau destinate Chinei, Israelului și unor țări din Africa.

Dar presa de stat rusă a justificat atacul susținând că infrastructura de cereale adăpostea mercenari străini și echipamente militare. Un șantier de reparații de nave militare a fost, de asemenea, vizat, potrivit presei ruse.

Portul Ismail se află foarte aproape de teritoriul României.

21:4402-08-2023

17 soldați ruși, otrăviți în Maripol de către activiștii pro-ucrainene, susține un oficial local

Activiștii pro-ucraineni au otrăvit mai mulți ofițeri ruși în orașul Mariupol, aflat sub ocupația forțelor ruse, susține un oficial ucrainean local, citat de Sky News.

Petro Andriușchenko, consilier al primarului ucrainean exilat al orașului, a declarat că 17 soldați ruși au fost transportați la spital în stare gravă, iar doi dintre ei și-au pierdut viața până în prezent.

Mai multe informații: 17 soldați ruși, “otrăviți” în Mariupolul ocupat chiar de Ziua Marinei ruse, afirmă un oficial local

21:3002-08-2023

Regiunile ruse Kursk şi Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, înarmează miliţiile de autoapărare

Guvernatorii regiunilor ruse Kursk şi Belgorod au anunţat miercuri că “miliţiile populare” de autoapărare, unităţi create recent, vor primi mai multe arme pentru a combate incursiunile armate dinspre Ucraina vecină, informează Agerpres preluând AFP şi EFE.

Imagini prezentate de autorităţile din Belgorod arată cum, pe lângă armele obişnuite, membrii unei unităţi teritoriale de apărare primesc puşti anti-dronă, dispozitive de război electronic care doboară dronele sau le redirecţionează de pe traiectoria lor, precum şi alte echipamente folosite pentru detectarea şi neutralizarea dronelor.

“Miliţiile populare voluntare”, formaţiuni inspirate din modul de organizare al apărării în epoca sovietică, au fost constituite în luna decembrie 2022 în zonele limitrofe Ucrainei pentru a susţine trupele regulate ale armatei ruse, în condiţiile în care “regiunea Kursk înregistrează aproape zilnic atacuri teroriste dinspre Ucraina”, după cum a declarat guvernatorul acestei regiuni, Roman Starovoi.

În timp ce desfăşoară o contraofensivă prin care încearcă recuperarea teritoriilor din Ucraina ocupate de trupele ruse, armata ucraineană şi-a înmulţit atacurile cu drone şi artilerie pe teritoriul rus în apropierea graniţei comune.

21:2602-08-2023

Putin i-a cerut ajutorul lui Erdogan pentru a exporta cereale în Africa, afirmă Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să ajute Rusia să își exporte cerealele în țările africane care sunt vulnerabile la penuria de alimente, a anunțat miercuri Kremlinul, potrivit Al Jazeera.

“A fost exprimată dorința de cooperare cu Turcia și cu alte state interesate pe această temă” în timpul convorbirii telefonice pe care cei doi lideri au avut-o miercuri, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Moscova s-a retras recent din acord mediat de Turcia și ONU care permitea Ucrainei să exporte alimente prin porturile sale de la Marea Neagră.

20:3702-08-2023

Președintele Braziliei: Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că ţara sa depune eforturi pentru pacea în Ucraina, dar că nici liderul ucrainean Volodimir Zelenski şi nici cel al Rusiei, Vladimir Putin, nu sunt pregătiţi pentru discuţii de pace în acest moment, informează Reuters.

“Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace”, a afirmat Lula în faţa corespondenţilor străini în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că propunerile de pace pe care le caută cu alte ţări neutre vor fi gata pentru atunci când Rusia şi Ucraina vor fi pregătite să negocieze.

“Rolul Braziliei este de a încerca să ajungă la o propunere de pace” împreună cu alţii “pentru momentul în care ambele ţări vor dori aceasta”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Lula a încercat să formeze un grup de ţări neutre pentru a demara negocierile de pace, dar a fost criticat pentru că a spus că Ucraina şi Rusia sunt responsabile în egală măsură pentru război.

Preşedintele de stânga al Braziliei, ales anul trecut pentru un al treilea mandat, a atacat puterile occidentale care sprijină Ucraina şi membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu au oprit războiul.

“Consiliul de Securitate nu a funcţionat. SUA au invadat Irakul, Franţa şi Anglia au invadat Libia, iar acum Rusia. Şi fiecare are drept de veto”, a declarat Lula.

20:3402-08-2023

Rusia limitează transportul pe o rută cheie din Marea Neagră, scrie presa rusă de stat

Presa rusă de stat anunță că au fost introduse restricții asupra navelor și aeronavelor care se deplasează prin strâmtoarea Kerci, relatează Sky News.

Ministerul rus al Apărării nu a oferit încă nicio explicație, până acum, cu privire la această decizie.

Strâmtoarea Kerci este o fâșie îngustă de apă care separă peninsula Crimeea de restul Rusiei și care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Strâmtoarea a fost scena unor dispute importante în ultimele săptămâni, după ce un atac asupra podului Kerci s-a soldat cu doi morți în urmă cu două săptămâni.

Rusia a acuzat Ucraina de comiterea acestui atac, dar Kievul a negat orice implicare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *