Londra, devenită Londongrad. Oligarhii ruși pro-Putin dețin și construiesc în capitala britanică imobile de lux în ciuda sancțiunilor – investigație a presei ucrainene 

Londra, devenită Londongrad. Oligarhii ruși pro-Putin dețin și construiesc în capitala britanică imobile de lux în ciuda sancțiunilor – investigație a presei ucrainene 

Pentru a te deplasa cu mașina prin centrul Londrei și a vedea măcar o parte din imobilele deținute de oligarhii ruși care sprijină războiul din Ucraina și colaborează cu Vladimir Putin sunt necesare câteva ore bune, potrivit investigației realizate de Ukrainska Pravda (Adevărul ucrainean).

Londra este un oraș cu foarte multe case, apartamente, vile de lux și terenuri deținute de cei mai bogați oameni ai Rusiei, care continuă să facă bani în urma războiului din Ucraina. Valoarea activelor oligarhilor ruși din Londra depășește un miliard de lire sterline, afirmă publicația ucraineană „Ukrainska Pravda” într-o recentă investigație. În ciuda sancțiunilor, oligarhii pro-Kremlin se simt ca la ei acasă în orașul de reședință a monarhilor britanici, numit de jurnaliștii ucraineni în cea de-a doua parte a investigației Londongrad, după fostul oraș al împăraților ruși, Petrograd.

<iframe width=”700″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/z2DdLDMwidc?si=ny30_ln9qezeg6_S” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Cele mai scumpe case din Londra aparțin oligarhilor ruși

Una dintre cele mai scumpe case din Londra, în valoare de 300 milioane de lire, este deținută de Andrei Guriev, oligarh apropiat de Putin, director al companiei gigant de producere a îngrășămintelor PhosAgro.

Nu departe de casa lui Andrei Guriev, jurnaliștii ucraineni au filmat cu drona proprietățile lui Alisher Usmanov, cel care a fost directorul general al Gazprom Invest Holdings, filiala deținătoare de investiții a companiei rusești de gaze naturale. Aceste active sunt înghețate și, potrivit observațiilor jurnaliștilor, nu sunt locuite de nimeni.

Viața unui oligarh rus la Londra, care solicită ridicarea sancțiunilor

În același timp, un alt oligarh rus, Mihail Fridman, cofondator Alfa Group, care a creditat întreprinderile din domeniul industriei militare a Rusiei, a fost observat cu drona în curtea casei pe care o deține în Londra.   

Fiindu-i impuse sancțiuni pentru sprijinul regimului lui Putin, Mihail Fridman a fost fotografiat de jurnaliștii ucraineni în cele mai scumpe restaurante din Londra. Oligarhul rus le-a solicitat autorităților britanice să-i ridice unele sancțiuni, argumentând că se află la Londra și că nu a sprijinit invazia la scară largă asupra Ucrainei.

Nici măcar la Londra, Fridman nu a recunoscut că Putin este criminal de război

După ce a fost urmărit câteva zile, Mihail Fridman a fost oprit de jurnaliștii de la „Ukrainska Pravda” în centrul Londrei și întrebat dacă îl consideră pe Vladimir Putin criminal de război în contextul solicitării înainte autorităților britanice de a i se anula sancțiunile. Oligarhul a declarat că nu vrea să comenteze nimic pentru presă. El a fugit de jurnaliști și a urcat rapid în primul taxi, cu toate că a fost adus în centrul Londrei cu o mașină proprie. 

Oligarhii care solicită ridicarea sancțiunilor asupra activelor lor din Londra nu consideră sau cel puțin nu au curajul să numească războiul din Ucraina drept o agresiune militară a Rusiei și evită să condamne acțiunile lui Putin, potrivit concluziei investigației.

Căi de ocolire a sancțiunilor – obținerea cetățeniei altor state, firme fictive, înrudiri cu cetățeni ai UE 

Partenerul de afaceri al lui Mihail Fridman, oligarhul și prietenul lui Vladimir Putin, Petr Aven, a reușit să ocolească cu succes sancțiunile impuse de Occident. Casa acestuia din Londra, situată între câmpuri enorme de golf, nu este sub sancțiuni pentru că Aven deține și cetățenia Letoniei, stat membru UE și NATO.

Mulți oligarhi care au finanțat războiul din Ucraina au obținut de câțiva ani cetățenia unor state europene, achiziționând bunuri și aflându-se legal în Occident. Ei au înregistrat diverse persoane juridice, considerate entități europene fără nicio legătură cu Rusia. 

Pentru a ocoli sancțiunile antiruse, un alt oligarh rus,  Herman Han, a trecut o casă din centrul Londrei pe numele fiicei sale. Aceasta, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a trecut proprietatea pe numele soțului ei, care este cetățean olandez.

Lucrări pe terenul unui oligarh rus, aflat sub sancțiunile Marii Britanii 

În ciuda sancțiunilor, în casa unui alt oligarh rus, deputatul Andrei Skoch, locuiește o familie. Publicația ucraineană presupune că proprietățile de elită aduc venituri în continuare celor mai bogați oameni ai Rusiei. În loc să fie active real înghețate, imobilele de lux sunt oferite în chirie. 

Pe un teren de construcții care aparține oligarhului rus Viatcheslav Kantor, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, se desfășoară lucrări, în ciuda sancțiunilor antiruse impuse în 2022 de Marea Britanie. Oligarhul a promovat foarte activ narațiunile false ale Kremlinului pe arena internațională, criticând NATO și lăudându-l pe Vladimir Putin. El a participat la o serie de reuniuni și forumuri internaționale, justificând războiul din Ucraina.

Potrivit investigației ucrainene, este cel puțin straniu cum pe terenul lui  Viatcheslav Kantor din Londra au loc lucrări de construcție, în ciuda sancțiunilor impuse de însăși Marea Britanie!

Din activele oligarhilor ruși să fie finanțată refacerea Ucrainei

Publicația de la Kiev a arătat o serie de apartamente, case și vile de lux care aparțin oamenilor apropiați de Vladimir Putin. În același timp, copiii politicienilor și oligarhilor ruși locuiesc în Occident, și nu în Rusia. De exemplu,  fiica lui Rinat Hairov, fostul deputatul rus și consilier în Ministerul Apărării de la Moscova, locuiește de mai mulți ani la Londra. Ea postează pe Instagram fotografii despre viața relaxantă și de lux în inima Marii Britanii, în timp ce la Moscova Londra este numită un inamic civilizațional al „lumii ruse”.

Jurnaliștii ucraineni constată că doar la Londra, oligarhii ruși dețin active în valoare de peste un miliard de lire sterline. Dacă ar fi existat un mecanism eficient de înghețare și de confiscare a lor, din acești bani ar putea fi finanțat proiectul de refacere a Ucrainei postbelice.

Captură video: Ukrainska Pravda

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *