Macao – curiozități despre Macao

Macao – curiozități despre Macao

Macao este o adevărată perlă a Orientului îndepărtat, un amestec încântător de vechi și nou. Acest teritoriu administrativ chinez din Asia de Sud-Est, cândva un punct fierbinte al celei mai profitabile rute comerciale din lume, care făcea legătura între Asia, Europa și Orientul Mijlociu, a văzut cum caracterul său colonial discret a făcut loc în timp unei dezvoltări comerciale și turistice masive.

Moștenirea multiculturală se reflectă în fiecare aspect al vieții și al arhitecturii acestei părți de lume, de la templele chinezești antice și bisericile baroce portugheze, până la atracții deosebite precum cazinouri, clădiri moderne, grădini și muzee, care au făcut să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai interesante informații despre acest stat-enclavă din delta râului Pearl.

De unde provine numele Macao

Regiunea administrativă specială Macao a Republicii Populare Chineze (n.n. – în chineză 中华人民共和国澳门特别行政区; în portugheză Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China), este cunoscută și sub denumirea scurtă de Macau sau Macao (n.n. –în chineză 澳門). Macao este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă, situat pe coasta de est a Chinei, la o distanță de 64 de kilometri sud-vest de Hong Kong și la 145 de kilometri de Guangzhou. Acesta se află în partea de sud-vest a estuarului râului Pearl (Zhu) și se învecinează la sud cu Marea Chinei de Sud și la nord cu China.

Suprafața totală a teritoriului statului Macao este de 30,3 km2

Numele Macao sau Àomén, așa cum îi spun localnicii, provine de la cuvântul chinezesc „Ama-gao”, care se traduce prin „Golful Ama”. În trecut, Ama era considerată zeița marinarilor, aflăm de pe enciclopedia online Britannica. Macao cuprinde o mică peninsulă îngustă, care se întinde dinspre provincia continentală Guangdong și include o regiune care cuprinde insulele Taipa și Coloane. Acestea sunt unite printr-o porțiune de pământ recuperat din mare și care este cunoscut sub denumirea de Cotai.

Macao: 0,01% din populația lumii

Orașul Macao se întinde pe o colină și ocupă aproape toată peninsula, care este legată de zona insulară prin poduri. Nici o zonă din Macao nu atinge o altitudine prea mare, cel mai înalt punct, Coloane Peak (Coloane Alto), având doar 172 de metri. Suprafața totală a teritoriului statului Macao este de 30,3 km2, acesta fiind unul dintre cele mai mici din lume.

De altfel, există doar șapte state-enclavă care sunt mai mici decât Macao: Tuvalu, Nauru, Saint Barthélemy, Tokelau, Gibraltar, Monaco și Vatican. Populația satului numără în jur de 710.000 de locuitori, adică de aproximativ două ori mai mare comparativ cu anul 1990, și reprezintă doar 0,01% din populația lumii. Macao este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, cu 23.472 locuitori/km2. Cea mai mare parte a populației, vreo 520.000 de oameni (96,8 %), locuiește în orașul Macao.

Cantoneza și portugheza, limbi oficiale

Aproape toată populația este de etnie chineză și este născută fie pe continent, fie în Macao. Mai există, de asemenea, mici grupuri de alte etnii asiatice, inclusiv de origine mixtă chineză și portugheză, care sunt denumiți macanezi. Cu toate acestea, minoritatea portugheză, cândva semnificativă, s-a redus la doar o mică parte din populație. Dintre locuitorii de etnie chineză, marea majoritate sunt vorbitori de chineză (cantoneză), care este considerată limbă oficială alături de cea portugheză.

Ruinele Bisericii Sf. Paul

De asemenea, restul locuitorilor din Macao vorbesc dialectul Hakka, în timp ce mandarina, tagalog și engleza sunt, la rându-le, vorbite în mod frecvent, mai precizează Britannica. Populația din Macao este în mare parte budistă, în timp ce alții sunt adepți ai taoismului și confucianismului ori combinații ale celor trei religii. Restul creștinilor sunt romano-catolici.

Las Vegasul Asiei

În prezent, Macao este recunoscut la nivel mondial ca o destinație turistică majoră, care atrage vizitatori din toate colțurile lumii, în special datorită industriei jocurilor de noroc. Companiile străine de cazinouri au investit masiv în ultimele două decenii de când monopolul de zeci de ani al magnatului din Hong Kong Stanley Ho asupra acestei industrii a luat sfârșit în 2002. Noile „mega-cazinouri”, care includ complexe hoteliere moderne de lux, au înlocuit casele tradiționale de jocuri de noroc. De fapt, această industrie s-a dezvoltat la Macao atât de mult, încât majoritatea terenului construibil a fost deja ocupat de zeci de cazinouri, motiv pentru care, în prezent, se derulează operațiuni de recuperare a uscatului din mare. Investițiile în jocurile de noroc, majoritatea de proveniență americană, au produs aici copii fidele ale giganților din Las Vegas, ceea ce a făcut ca Macao să fie supranumit Las Vegasul Asiei.

Macao: ultima colonie europeană din Asia

Unul dintre aspectele mai puțin știute despre Macao este acela că, în trecut, a fost o concesiune portugheză. Spunem concesiune deoarece localnicilor nu le place cuvântul „colonie” și, de fapt, nici nu a fost vreodată o colonie în adevăratul sens al cuvântului, așa cum este cazul unei alte regiuni administrativ speciale, și anume Hong Kong.

Farul Guia, cel mai vechi far din China

Macao a fost cucerit de portughezi în secolul al XVI-lea, mai exact în anul 1557. Atunci, Macao a devenit prima și ultima așezare europeană din Orientul Îndepărtat, iar timp de 442 de ani s-a aflat sub administrație lusitană. În această perioadă a absorbit trăsături culturale și arhitecturale specifice Portugaliei. Influența lusitană persistă și în zilele noastre și se regăsește în multe detalii care amintesc în permanență de acea perioadă gloriosă din istoria Macao, cum ar fi pavajul străzilor, coloristica vechilor clădiri și chiar gastronomie.

„O țară, două sisteme”

La 13 aprilie 1987, China și Portugalia au semnat un acord prin care s-a produs transferul de suveranitate de la guvernul portughez către cel de la Pekin (actualul Beijing), prin care Macao devenea Regiunea Administrativă Specială (RAS) Macao a Chinei, la 20 decembrie 1999. Colonizat de portughezi în secolul al XVI-lea, Macao a fost prima așezare europeană din Orientul Îndepărtat. În prezent, Macao este guvernat de formula „o țară, două sisteme”, prin care sistemul economic socialist al Chinei nu va fi practicat în Macao, ceea ce înseamnă că autoritățile de la Beijing permit teritoriului să se bucure de un grad ridicat de autonomie în toate domeniile, cu excepția afacerilor externe și de apărare, să aibă propriul guvern și propria monedă și, nu în ultimul rând, să-și controleze propriile afaceri juridice și financiare, inclusiv jocurile de noroc.

Curiozități despre Macao

Descoperirile arheologice făcute în zonă sugerează faptul că Macao a fost locuit încă din urmă cu aproximativ 3.000 până la 4.000 de ani.
Macao a fost prima și ultima colonie europeană din Asia continentală. A fost colonizat pentru prima dată de Portugalia, în 1557, și a devenit o colonie completă în 1887. Macao a fost returnat Chinei în 1999, potrivit site-ului Facts Institute.
Începând cu dinastia Qin (221-206 î.Hr.), Macao a fost condusă succesiv de dinastii chineze până la debarcarea portughezilor, în secolul al XVI-lea d.Hr.
Prima navă portugheză a sosit în estuarul râului Pearl de lângă Macao, în anul 1513.
Steagul statului Macao are un fundal verde pe care este desenată o floare de lotus, iar deasupra acesteia este un arc format din cinci stele galbene, care amintesc de cele de pe drapelul Chinei. Floarea de lotus este simbolul Macao, iar petalele reprezintă peninsula Macao și cele două insule: Taipa și Coloane.
Macao are a treia cea mai mare speranță de viață din lume (84,1 ani).
A cincea cea mai scăzută rată de fertilitate din lume este în Macao, cu doar 1,2 nașteri la o femeie.
Legătura dintre Macao și Hong Kong se face prin cel mai lung pod maritim din lume. Podul Hong Kong-Zhuhai-Macau are o lungime de 55 de kilometri și include un tunel submarin 6,7 kilometri pentru a permite trecerea navelor.
Macao este al patrulea cel mai vizitat oraș din lume, după Hong Kong, Bangkok și Londra. Doar în decursul anului trecut, în Macao au sosit peste 28,2 milioane de turiști.
Centrul istoric din Macao este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ruinele Bisericii Sf. Paul este unul dintre cele mai faimoase locuri din Macao. Aceasta a fost construită între anii 1602 și 1640, iar astăzi au mai rămas din ea doar fațada și scara.
Turnul Macau, care are o înălțime de 338 de metri, găzduiește cea mai înaltă instalație comercială de bungee jumping din lume, fiind situată la o înălțime de 232 de metri.
Macao este singurul oraș în care jocurile de noroc în cazinouri sunt legale în China.
De mulți ani, Macao a depășit Las Vegasul în ceea ce privește veniturile obținute din jocurile de noroc, dar acestea s-au scufundat în timpul pandemiei, iar „coroana jocurilor de noroc” a fost returnată la Las Vegas în 2020.
Venetian Macao este al doilea cazinou ca mărime din lume, cel mai mare hotel cu o singură structură din Asia și a șaptea cea mai mare clădire din lume după suprafață.

Vezi şi curiozităţi despre China!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *