Ministrul apărării Angel Tîlvăr, discuții cu ambasadoarea SUA în scandalul bucăților de dronă găsite în România

Ministrul apărării Angel Tîlvăr, discuții cu ambasadoarea SUA în scandalul bucăților de dronă găsite în România

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a purtat joi, 7 septembrie, discuții cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, în contextul „situației de securitate din regiune”, a transmis MApN vineri, 8 septembrie.

„Cei doi oficiali au discutat, în deschiderea convorbirilor, despre situația generată în urma recentelor atacuri ale Federației Ruse asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României”, a transmis Ministerul Apărării de la București.

Discuțiile s-au concentrat pe situația de securitate din regiune și pe cooperarea bilaterală în domeniul apărării, în contextul scandalului generat de bucățile de dronă presupuse rusești găsite pe teritoriul României, se mai arată în comunicat.

Ambasadoarea Kathleen Kavalec a spus că Statele Unite „sunt preocupate de situația de securitate din regiunea Mării Negre, în condițiile generate de atacurile ilegale executate constant de Rusia asupra infrastructurii portuare a Ucrainei la Dunăre”.

De asemenea, SUA vor oferi asistență României „pentru protejarea mai eficientă a teritoriului național”, acest lucru incluzând „dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliție aeriană”.

La rândul său, ministrul Tîlvăr a dat asigurări că au fost luate măsuri suplimentare de securitate la graniță, prin întărirea monitorizării şi securizării spațiului aerian, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina din februarie 2022.

Ucrainenii au spus pe 4 septembrie că dronele rusești au căzut în România. Bucureștiul a negat

Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.

„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.

România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.

Ministrul apărării a vorbit de „bucăți care pot fi de dronă” pe 6 septembrie

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a declarat miercuri dimineață, 6 septembrie, la Antena 3, că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.

Tot miercuri, 6 septembrie, dar la amiază, președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă analiza Ministerului Apărării va confirma că bucățile găsite pe teritoriul României aparțin unei drone a Rusiei, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă” și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Seara, ministrul apărării a spus că nu se teme că va fi demis, după ce i-a furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii greşite privind bucățile de dronă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *