Ministrul Finanțelor se încurcă în cifre: Marcel Boloș s-a lăudat cu încasările uriașe la buget. Datele erau greșite și a trebuit să rectifice anunțul (VIDEO)

Ministrul Finanțelor se încurcă în cifre: Marcel Boloș s-a lăudat cu încasările uriașe la buget. Datele erau greșite și a trebuit să rectifice anunțul (VIDEO)

Marcel Boloș se încurcă în cifre. Ministrul Finanțelor a anunțat cu fast încasări uriașe la bugetul de stat. Apoi și-a dat seama că suma e greșită și a revenit asupra mesajului.

 

Boloș, gafă în anunțul privind încasările la buget

 

Marcel Boloș a transmis inițial că încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru din acest an, față de aceeași perioadă din 2023. Apoi și-a dat seama că a greșit și și-a modificat postarea de pe Facebook. În fapt, creșterea e de doar 14,1 miliarde de lei.

Ministrul a mai anunțat inițial că „datele pentru primul trimestru din 2024 arată încasări totale de 97,1 miliarde lei, faţă de 55,7 în 2023”. Apoi a rectificat: „faţă de 83 în 2023”.

 

Bogdan Glăvan: Degeaba veniturile statului cresc, deficitul e tot mare

 

„Să notăm încă un lucru amuzant: această informație e publică de la începutul lunii aprilie. Deci oficialii Ministerului de Finanțe au prezentat-o și discutat-o la începutul lunii aprilie, pe 3 aprilie. Ce face dl Boloș, probabil de plictiseală, e să revină cu o informație veche și să o mai trâmbițeze încă o dată în ideea că poate contează de două ori.

Realitatea tristă e că, deși veniturile statului cresc, și nu aveau cum altfel că au crescut taxele, deficitul bugetar pe anul trecut a fost mai mare decât din 2022, iar cel din 2024 va depăși prognoza Guvernului și o spun toți analiștii, inclusiv Comisia Europeană. Va fi 7% din PIB, ca-n pandemie”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Un avertisment similar a lansat recent și Gabriel Biriș. Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor a afirmat că toate impozitele cresc, dar crește și deficitul, și atunci „poate că nu putem plăti cât pot ei risipi. Atunci poate că ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *