Mircea Duțu, despre norul de praf saharian: Poate provoca un vârf temporar de poluare. S-a stabilit legătura între aceste particule deosebit de fine și cancerul pulmonar (VIDEO)

Mircea Duțu, despre norul de praf saharian: Poate provoca un vârf temporar de poluare. S-a stabilit legătura între aceste particule deosebit de fine și cancerul pulmonar (VIDEO)

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice, a vorbit despre norul de prah saharian, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a avertizat că acesta „se adaugă la poluarea pre-existentă și poate să conducă la consecințe importante asupra sănătății”.

 

Mircea Duțu, pe B1 TV, despre norul de praf saharian: Poate provoca un vârf temporar de poluare

 

Întrebat ce aduce acest nor în România și cât de periculos este, Mircea Duțu a explicat: „În fiecare an vântul aduce, în cadrul a între 10 până la 30 de episoade anuale, o serie de cantități importante de nisip din Africa de Nord. Temperaturile ridicate de la sol, în Sahara, favorizează turbulența termică și ridică praful pe care îl transportă în atmosferă la o altitudine de 5-10 kilometri. Dacă o depresiune se situează deasupra Mediteranei, praful e transportat de curenți, din sud și sud-est, până în Europa”.

„Acum un sistem de înaltă presiune asupra Atlanticului de Nord și o depresiune în Marea Norvegiei au dirijat vântul dinspre vest de-a lungul continentului în straturile joase și medii ale atmosferei, transportând praful saharian din vestul spre estul continentului și, în cele din urmă, iată că ajunge și în România”, a adăugat Mircea Duțu.

 

Mircea Duțu: S-a stabilit legătura între aceste particule deosebit de fine și cancerul pulmonar

 

„Consecințele pot să fie deosebit de importante, în ce sens? Pe lângă dezagremente vizibile pe mașini și în atmosferă, fenomenul poate provoca un vârf temporar de poluare. Să ne amintim că zilele trecute vorbeam, de pildă, despre București că am înregistrat la mai multe stații circa 100 de micrograme pe metru cub de aer, or în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a stabilit limita de expunere anuală la PM2 la 5 micrograme pe metru cub de aer, dacă s-au înregistrat deja 100, adică depășiri de 20 de ori mai mari decât limita admisibilă, praful saharian vine și se adaugă la poluarea pre-existentă și poate să conducă la consecințe importante asupra sănătății”, a continuat Mircea Duțu.

„În primul rând, grupurile vulnerabile, bătrânii, copiii mici, persoanele care suferă de anumite afecțiuni, pe cât posibil se recomandă să evite prezența în atmosferă deschisă. S-a stabilit legătura (…) între aceste particule deosebit de fine și cancerul pulmonar, pentru că, cu cât sunt mai mici, cu atât pătrund mai adânc în sistemul respirator și pot, pe calea de inhalare, să pătrundă inclusiv în sistemul circulator”, a mai explicat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *