Nicolae Ciucă își continuă vizita la Praga: Omagiu soldaților căzuți în timpul celor două războaie mondiale

Nicolae Ciucă își continuă vizita la Praga: Omagiu soldaților căzuți în timpul celor două războaie mondiale

Nicolae Ciucă se întâlnește astăzi cu prim-ministrul Republicii Cehe, Peter FIALA, la Sediul Guvernului. Discuțiile sunt relevante în actualul context regional de securitate și având în vedere necesitatea efortului conjugat al Statelor Membre în sprijinul Ucrainei. De asemenea, Nicolae Ciucă și Peter Fiala au viziuni comune asupra proiectului european și își doresc ca viitoarea structură a PE să continue să mențină agenda pro-europeană. Cehia și România sunt interesate de combaterea dezinformării și a propagandei partidelor eurosceptice, în preajma alegerilor pentru Parlamentul European. 

Președintele Senatului României va susține declarații de presă împreună cu președintele Senatului Republicii Cehe, Milos Vystrcil, la invitația căruia a efectuat vizita oficială la Praga, împreună cu Secretarul Senatului Roberta Anastase și Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc.

Vizita în Cehia se încheie cu un moment simbolic, ceremonia plantării unui vlăstar din Teiul lui Eminescu și dezvelirea unei plăci comemorative în Piața Păcii din Praga. Proiectul Teiul lui Eminescu s-a născut inițiativa Ambasadei României în capitala cehă, poetul român fiind cunoscut și apreciat de publicul din Cehia.

Amintim că una dintre primele fotografii ale lui Eminescu a fost realizată în tinerețea artistului, la vârsta de 19 ani, la Praga, în 1869, în atelierul fotografului Jan Tomas, din Piața Sf. Wenceslas. Este cea mai cunoscută fotografie cu marele poet, aflată în toate manualele de literatură română. 

Nicolae Ciucă și-a încheiat prima zi a vizitei la Praga cu participarea la evenimentul „Connect & Grow: Business opportunities in Romania”. Acesta a declarat după eveniment că relațiile economice dintre România și Republica Cehă au un potențial care încă nu a fost atins: “Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins nivelul record de 6,7 miliarde euro. Această valoare poate crește dacă produsele s-ar diversifica, firmele românești ar exporta mai consistent pe piața cehă, iar mai mulți investitori din această țară ar intra pe piața din România, a transmis biroul de presă al președintelui Senatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *