Nicușor Dan: Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, o clădire emblematică, monument istoric, construită în 1859 și care a fost lăsată să se degradeze zeci de ani (FOTO)

Nicușor Dan: Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, o clădire emblematică, monument istoric, construită în 1859 și care a fost lăsată să se degradeze zeci de ani (FOTO)

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat, luni, că încep lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, monument istoric, una din cele mai vechi clădiri civile din București. Dan a explicat ce anume presupun aceste lucrări și care au fost operațiunile premergătoare.

 

Încep lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, anunță primarul general

 

„Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu. Este vorba despre o clădire emblematică pentru București, monument istoric, construită în 1859, una din cele mai vechi clădiri civile ale Capitalei care a fost lăsată să se degradeze zeci de ani.

Operațiunile pe care le începem acum presupun, printre altele, punerea în siguranță a fațadei principale și a calcanului dinspre strada Paleologu – care reprezenta un pericol public major de prăbușire, sprijinirea elementelor interioare, susținerea bolților din cărămidă de la subsol și parter, îndepărtarea tonelor de gunoaie și moloz etc.”, a explicat Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

Primarul general a enumerat apoi care au fost operațiunile premergătoare deschiderii șantierului: „Până să ajungem la deschiderea propriu-zisă a șantierului s-au făcut expertizele tehnice, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, s-a obținut autorizația de construire, s-a montat un macaz pe traseul liniei tramvaiului 21 – care trece prin fața Hanului pentru a se putea circula pe un singur fir, Administrația Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat cu Trustul de Clădiri Municipale București contractul pentru execuția lucrărilor și sperăm că în 16 luni lucrările de punere în siguranță să se finalizeze”.

„Concomitent, la nivelul PMB lucrăm la constituirea unui grup interdisciplinar de specialiști de la OAR, de la Primăria Capitalei, din AMCCRS și chiar cu un ONG din Bulgaria care e foarte interesat de istoria acestui loc, pentru definirea unei teme de proiectare. Ulterior, pe baza acesteia vom organiza un concurs de soluții pentru a stabili funcțiunea viitoare a monumentului”, a mai transmis Nicușor Dan.

 

Dan: Îmi reproșez că nu am dat amenzile pe care trebuia să le dăm pentru toate clădirile care sunt lăsate să se distrugă

 

Tot luni, în cadrul unei conferințe de presă, Nicușor Dan a declarat că Primăria Capitalei nu poate să intervină pentru consolidarea tuturor celor 18.000 de clădiri istorice din București, dar ce a făcut actuala administrație a fost să respecte cu strictețe regulamentul de urbanism

„Evident că privatul are mult mai mulți bani decât administrația publică. Punctual, pe clădiri care sunt emblematice vom interveni noi. Un lucru pe care nu l-am făcut și mi-l reproșez este faptul că în activitatea Poliției Locale nu am dat amenzile pe care trebuia să le dăm pentru toate clădirile care sunt lăsate să se distrugă. O să facem asta!”, a mai susținut primarul general al Capitalei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *