Noi alegeri vor fi organizate în capitala Serbiei, după ce precedentul scrutin a fost contestat în stradă pe fondul acuzațiilor de fraudă

Noi alegeri vor fi organizate în capitala Serbiei, după ce precedentul scrutin a fost contestat în stradă pe fondul acuzațiilor de fraudă

Primarul interimar al Belgradului, Aleksandar Sapic, a anunțat sâmbătă, 2 martie, organizarea unor noi alegeri municipale în capitala sârbă. Anunțul vine după ce scrutinul din decembrie 2023 a fost marcat de acuzații de fraudă din partea opoziției și de proteste de amploare, relatează Deutsche Welle și AFP, citată de Agerpres.

„Am decis (…) să avem noi alegeri la Belgrad”, a declarat Aleksandar Sapic, în urma unei reuniuni a Partidului Progresist Sârb (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic, care a câştigat alegerile.

Sapic a negat însă că reluarea alegerilor are legătură cu acuzațiile de fraudă sau cu faptul că SNS nu a reușit să obțină majoritatea mandatelor în consiliul municipal din Belgrad și a decris decizia ca „o ridicare a ștachetei” privind legitimitatea votului.

„Am luat o decizie care nu este în favoarea noastră, dar nu ne este teamă”, a afirmat primarul interimar al Belgradului.

Președintele Aleksandar Vucic ceruse sâmbătă SNS repetarea alegerilor.

Repetarea alegerilor este „o victorie”, spune opoziția din Serbia

Decizia a fost salutată de alianța de opoziție „Serbia împotriva violenței” (SPN).

„Organizarea de noi alegeri la Belgrad constituie o victorie pentru observatori, pentru cetăţenii care au filmat şi fotografiat dovezile fraudei, pentru societatea civilă, pentru întreaga opoziţie. Următorul pas este lupta comună pentru a determina condiţiile” în care vor avea loc alegerile, a reacționat Dobrica Veselinovic, de la Frontul Verde-Stânga, unul dintre liderii coaliţiei SNP.

Coaliția conservatoare NADA a salutat, de asemenea, reluarea alegerilor, exprimîndu-și speranța că aceasta va fi o modalitate de a rezolva criza politică și instituțională din țară.

Alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie au fost criticate pentru presupuse încălcări de mai multe grupuri de opoziție și organizații ale societății civile.

Observatorii internaţionali au vorbit despre „nereguli”, precum „cumpărarea de voturi” şi „umplerea urnelor cu buletine de vot”, mai ales la Belgrad.

De asemenea, observatorii de la Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) au afirmat recent că alegerile au fost „dominate de implicarea decisivă a preşedintelui, care, combinată cu avantajele sistemice ale partidului la putere, a creat condiţii inechitabile pentru candidaţi”.

Lidera opoziției din Serbia, Marinika Tepic, o politiciană de etnie română, a intrat atunci în greva foamei în semn de protest față de ceea ce ea considera a fi o „fraudă electorală” comisă de partidul aflat la putere.

Șefa guvernului sârb Ana Brnabic, o aliată a lui Vucic, a respins acuzațiile ca fiind „nefondate”.

Votul din decembrie a declanșat un val de proteste la Belgrad, în timp ce Vucic a revendicat o victorie zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare și locale.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *