Noi proteste ale medicilor din ambulatoriu: refuză semnarea contractulu cu CNAS dacă valoarea punctului pentru consultaţie nu va fi majorată

Noi proteste ale medicilor din ambulatoriu: refuză semnarea contractulu cu CNAS dacă valoarea punctului pentru consultaţie nu va fi majorată

Medici din cabinetele care asigură consultaţii în ambulatoriu, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), au ieşit din nou în stradă marţi, 23 aprilie, și spun că dacă punctul decontat pentru consultaţiile acordate nu va fi majorat, atunci nu vor semna contractele cu Casa și cei afectaţi vor fi pacienţii, a relatat news.ro.

Medicii specialişti din policlinici solicită ca valoarea punctului de servicii în cazul lor să fie egală cu valoarea punctului de servicii pe care CAS o acordă medicilor de familie.

„Subfinanţarea segmentului Ambulatoriu de Specialitate este principalul motiv pentru care protestăm acum. În acest moment Ambulatoriul de Specialitate are alocat 4,5 % din bugetul CNAS. Ne dorim alocarea unui buget dublu de 9 % pentru segmentul ambulatoriu de specialitate şi dialog clar despre limite. Aşa nu se mai poate!”, au transmis reprezentanţii medicilor specialişti din policlinici.

După ce săptămâna trecută au protestat medicii din Policlinica Vitan, acum au protestat, în curtea Policlinicii Apaca, mai mulţi medici din Capitală şi din judeţele limitrofe.

Medicii au atras atenția că și-ar putea opri activitatea în vară, dacă nu se rezolvă situația punctului de consultație. „Nu mai putem face faţă cu cheltuielile şi cu tot ce înseamnă întreţinerea cabinetului şi a personalului care lucrează în cabinete, cu preţurile de acum patru ani, este imposibil! Dacă nu se va reglementa acest lucru, probabil că vom fi nevoiţi să închidem cabinetele de la 1 iulie”, a declarat medicul Isabela Postolache, medic primar ORL.

Ce înseamnă majorarea punctului de consultație

O majorare a punctului de consultație ar duce la o creștere a tarifelor pentru consultațiile medicale, ceea ce va duce la două consecințe principale.

Creșterea veniturilor medicilor, adică medicii vor primi mai mulți bani pentru fiecare consultație efectuată, ceea ce le va îmbunătăți veniturile. Pe de altă parte, ar însemna creșterea costurilor pentru pacienți, care vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru consultațiile medicale.

În 2022, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a avertizat că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie din cauza deficitului de personal, dar și pentru că aproape jumătate dintre medicii de familie aveau la acel moment 61 de ani și urmau să iasă la pensie curând.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *