Noua ordine climatică s-a instalat. Avertisment de la meteorologi: Ne așteaptă noi recorduri de tempertură în 2024

Noua ordine climatică s-a instalat. Avertisment de la meteorologi: Ne așteaptă noi recorduri de tempertură în 2024

Temperaturi de peste 40 de grade, secetă și un aer sufocant. Așa s-a simțit vara lui 2023 pe tot globul. Din Europa până în America, Asia și Africa, toată lumea a simțit recordurile fără precedent, cele mai mari din ultimii 120.000 de ani.Climatologii trag un semnal de alarmă și spun că în 2024 va fi și mai rău. Fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, astfel că și influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare. Pe lângă ce se întâmplă pe uscat, experții vorbesc și despre încălzirea la nivelul întregului ocean planetar.

La 8 iunie, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) anunţase deja sosirea oficială a El Nino, precizând că acesta “ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni.Potrivit unui buletin al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) publicat marţi, există o probabilitate de 90% ca acest fenomen să continue şi în a doua jumătate a anului 2023.Oamenii de ştiinţă din cadrul OMM se aşteaptă ca El Nino să fie “cel puţin moderat ca intensitate”. Însă efectul asupra temperaturilor globale se manifestă în general în anul următor dezvoltării sale, astfel că va fi probabil mai evident în 2024, scrie Agerpres.”Sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor recorduri de temperatură şi a declanşării unei călduri mai extreme în numeroase părţi ale lumii şi în oceane”, a subliniat într-un buletin secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

România ar urma să fie lovită de fenomene meteo severe, furtuni asemănătoare ciclonului Daniel – Anunțul meteorologului ANM“Anunţul OMM privind un episod El Nino este un semnal pentru guvernele din întreaga lume de a se pregăti pentru a limita efectele asupra sănătăţii, ecosistemelor şi economiilor noastre”, a adăugat el.În acest sens, el a subliniat totodată importanţa sistemelor de avertizare timpurie şi a măsurilor de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme asociate acestui fenomen climatic major “pentru a salva vieţi şi mijloace de trai”.Acesta apare în medie la fiecare doi până la şapte ani, iar episoadele durează de obicei între nouă şi douăsprezece luni.El Nino este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafaţa oceanului în zona centrală şi estică a Oceanului Pacific. Cu toate acestea, episodul actual “are loc în contextul unui climat modificat de activităţile umane”, subliniază OMM.El Nino este asociat în general cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din sudul Americii Latine, din sudul Statelor Unite, din Cornul Africii şi din Asia Centrală. El poate provoca secete severe în Australia, Indonezia, în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală.Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific, în timp ce pot încetini formarea uraganelor în bazinul Atlanticului. 

Potrivit Copernicus, luna iulie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, iar august a doua. În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a ajuns să fie cu doar 0,01 grade Celsius mai mică decât cea a anului 2016, cel mai cald măsurat vreodată. 

Cât timp persistă alergia de toamnă la ambrozie – Data la care efectele încep să nu se mai simtă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *