Nuci macadamia – Beneficii şi reţete cu nuci macadamia

Nuci macadamia – Beneficii şi reţete cu nuci macadamia

Nucile macadamia au o singură sămânță ce este acoperită de un strat exterior lemnos, au o coajă tare și un gust ușor lemnos. Din punct de vedere nutrițional, nucile macadamia sunt bogate în acizi grași nesaturați, calciu și vitamina B. Descoperă mai jos care sunt beneficiile consumului, dar și ce rețete cu nuci macadamia poți încerca acasă.

Nucile macadamia fac parte din familia Proteaceae, se aseamănă cu castanele, datorită cojii, și sunt considerate printre cele mai hrănitoare din categoria nucilor, deoarece au un conținut de grăsimi de aproximativ 75%.

Despre nucile macadamia

Nucile macadamia sunt originare din Australia, însă se găsesc cu ușurință și în Africa de Sud, de Est sau Hawaii, cresc în arborii macadamia din pădurea tropicală și se pot găsi pe tot parcursul anului. Perioada optimă pentru cules este din luna aprilie până în luna septembrie, în Australia, iar din noiembrie până în aprilie, în Hawaii. Ulterior, nucile macadamia se conservă, se decojesc, se prăjesc și se ambalează în vid.

Nucile au o textură sfărâmicioasă, o aromă dulce și se consumă atât în stare crudă, cât și prăjite. În compozițe, nucile de macadamia au vitamina A, acid folic, niacin, fier, magneziu, calciu, cupru, zinc, acid oleic, acid linoleic, dar și fibre, minerale și carbohidrați.

Beneficiile consumului de nuci macadamia

Datorită acizilor grași mononesaturați din compoziție, care acționează la nivelul trombocitelor, nucile macadamia ajută în reglarea grosimii vaselor de sânge, iar asta poate duce la scăderea șanselor de formare a cheagurilor de sânge, prevenind accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

Nucile macadamia pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale, dacă sunt consumate în mod regulat cu moderație. Nu conțin aproape deloc sodiu și sunt bogate în potasiu, iar asta ajută la menținerea optimă a tensiunii arteriale. De asemenea, și conținutul de acizi grași omega-9, iar acidul oleic este un adjuvant pentru scăderea tensiunii arteriale în mod natural.

Nucile sunt bogate în grăsimi mononesaturate, iar asta ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge, astfel că sunt considerate gustări sănătoare pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.

Sprijină sănătatea creierului, deoarece acidul oleic și cel palmitoleic pot proteja celulele nervoase din creier, iar substanțele nutritive din compoziție susțin producția de neurotransmițători.

Consumul de nuci de macadamia sprijină sănătatea oaselor datorită magneziului, calciului și potasiului din compoziție. Aceste trei minerale ajută la prevenirea demineralizării oaselor.

Datorită fibrelor solubile și insolubile din compoziție, nucile de macadamia îmbunătățesc digestia, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, acidul oleic ajută și la prevenirea colitei ulcerative.

Acizii grași care se găsesc în compoziția nucilor de macadamia îmbunătățesc sănătatea pielii. Acidul palmitoleic ajută la hidratarea pielii și este un adjuvant în procesul de vindecare a rănilor.

Pentru că au în compoziție acizi grași esențiali precum omega-3, omega-6, nucile de macadamia, când sunt consumate în cantități moderate, pe termen lung, pot ajuta la prevenirea cataractei și la menținerea sănătății ochilor.

Nucile de macadamia nu conțin gluten și sunt recomandate pentru consum și de către persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten.

Nuci macadamia

Ce este uleiul de macadamia

Din nucile de macadamia se obține ulei de macadamia, iar acesta din urmă poate fi folosit în cosmetică, datorită proprietăților benefice. Uleiul conține o cantitate considerabilă de grăsimi monosaturate, omega 7, acid palmitoleic, proteine, calciu, potasiu, fosfor, fibre, seleniu și zinc. Cel mai adesea, uleiul de macadamia este folosit pentru păr și ten, deoarece ajută la regenerarea și hidratarea părului, hidratează tenul, menține elasticitatea pielii și poate acționa ca un serum pentru prevenirea apariției ridurilor.

Rețete cu nuci macadamia

Ciocolată cu nuci macadamia

Vei avea nevoie de:

600 g ciocolată albă;
2-3 căni fulgi de cocos;
150 g nuci macadamia.

Pune nucile de macadamia într-o tigaie uscată și prăjește-le ușor câteva minute, 2-3. Topește ciocolata la bain-marie, apoi adaugă nucile peste ciocolată. Într-o tavă pune hârtie de copt și întinde amestecul de ciocolată cu alune.

Presară fulgi de cocos deasupra și dă la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, taie ciocolata în cubulețe mai mici.

Prăjitură pufoasă cu nuci și ciocolată

Ingrediente

300 g făină;
200 g ciocolată albă;
150 g nuci macadamia;
150 g unt;
80 g zahăr;
Două ouă;
O lingură bicarbonat de sodiu alimentar;
Esență de vanilie;
Merișoare sau alte fructe confiate;
Un praf de sare.

Mod de preparare

Amestecă făina cu bicarbonatul și un praf de sare, adaugă apoi untul și continuă să amesteci până când obții un aluat. Adaugă apoi zahărul, ouăle și esența peste și amestecă.

Atunci când ai obținut un aluat omogen, pune peste și fructele uscate, rade ciocolata și adaugă nucile.

Într-o tavă de cuptor, pune hârtie de copt și aluatul obținut. Dă la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-40 de minute sau până când observi că prăjitura a căpătat o nuanță aurie.

Când este gata, scoate din cuptor și presară zahăr pudră deasupra.

Salată cu dovlecei și nuci macadamia

Ingrediente

400 g dovlecei;
50 g nuci macadamia;
30 g parmezan;
Semințe de dovleac;
O lingură muștar Dijon, o lingură miere, o lingură sos de soia;
3 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie;
Sare, coaja și sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Amestecă într-un bol sucul și coaja de lămâie, pune muștarul, mierea, sosul de soia. Adaugă sare și piper, semințele, parmezanul ras și amestecă bine.

Pune acum și feliile subțiri de dovlecei pe care le poți rumeni puțin pe grătar. Adaugă în salată și nucile și toacă o legătură de pătrunjel deasupra.

Nucile de macadamia nu conțin îndulcitori sau aditivi, tocmai din acest motiv se păstrează întotdeauna într-un loc răcoros și uscat. Acestea, dacă sunt decojite, se păstrează într-un recipient ermetic și ulterior se pun la frigider. Dacă nu sunt decojite, nucile de macadamia pot fi păstrate în cămară o perioadă de câteva luni.

Sursă info: healthline.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Ce poți să faci cu laptele expirat

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *