Numai acolo nu au pus camere de supraveghere. Cum vor chinezii să pândească „orice mișcare” pe Lună

Într-o întorsătură de situația care sună mai degrabă ca scosă dintr-un film science fiction, China ar putea duce sistemul național de supraveghere direct pe Lună.

Skynet se mută pe Lună

China este cunoscută pentru rețeaua sa extinsă de supraveghere, numită Skynet.

„Construcția și operațiunile sistemului de supraveghere optică pentru Stația Internațională de Cercetare Lunară se pot baza pe experiența de succes a proiectului Skynet din China”, a declarat Centrul de Explorare Lunară și Inginerie Spațială al Administrației Spațiale Naționale a Chinei (CNSA) într-un articol publicat în jurnalul academic chinez Acta Optica Sinica, pe 22 februarie, conform raportului South China Morning Post.

Publicația a relatat că sistemul de supraveghere al țării are „600 de milioane de camere, cu o medie de o cameră la fiecare doi cetățeni adulți chinezi și acoperă practic fiecare cotlon din țară”.

Similar, utilizarea de camere de supraveghere conectate ale Chinei ar crea, potrivit South China Morning Post, o imagine continuă a zonei bazei lunare.

Acest lucru, conform planurilor elaborate de CNSA, ar ajuta națiunea să opereze facilitățile viitoare cu o eficiență mai mare, permițând celor de pe Pământ să țină evidența zonelor care necesită supraveghere continuă.

China merge cam departe

Camerele vor fi echipate cu „cipuri cu inteligență artificială”, conform South China Morning Post.

Ziarul subliniază că volumul mare de date ar întâmpina obstacole în transmiterea lor, inclusiv banda de lățime limitată.

În plus, camerele se vor confrunta cu condiții diferite față de cele de pe Pământ, în special în ceea ce privește temperaturile variabile.

Totuși, China a fost în mod repetat supusă unui mare grad de scrutin cu privire la măsurile sale de supraveghere. Mulți critici s-au declarat îngrijorați cu privire la confidențialitate și securitate de-a lungul anilor, probleme care pot fi amplificate prin utilizarea crescută.

Cu toate că o bază pe Lună va avea probabil un alt fel de utilizare decât în țară, rămâne de văzut cum vor reacționa oamenii la propunere.

Este clar că acesta este un proiect pe termen lung, care ar putea contura cum ar putea arăta dezvoltarea pe Lună, și nu doar pentru China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *