O anchetă a unui echipe de experți internaționali a determinat că „este foarte probabil” că barajul Nova Kahovka a fost distrus de explozibili rusești

O anchetă a unui echipe de experți internaționali a determinat că „este foarte probabil” că barajul Nova Kahovka a fost distrus de explozibili rusești

Experții de la firma internațională de avocatură pentru drepturile omului Global Rights Compliance, care implementează eforturile occidentale pentru a-i descoperi pe cei responsabili pentru atrocitățile din Ucraina, au vizitat regiunea Herson în perioada 10-11 iunie împreună cu procurorul general al Ucrainei și cu o echipă de la Curtea Penală Internațională pentru a ancheta situația de la barajul Nova Kahovka, relatează Reuters.

„Dovezile și analiza informațiilor disponibile – care includ senzori seismici și discuții cu experți de top în demolare – indică faptul că există o mare probabilitate ca distrugerea să fi fost cauzată de explozibili preinstalați poziționați în punctele critice din structura barajului”, se menționează în concluziile preliminare ale echipei.

Baraj hidroelectric Kahovka, construit în perioada sovietică, aflat sub controlul Rusiei după declanșarea invaziei, a cedat la primele ore ale zilei de 6 iunie. Evenimentul a dus la inundații pe o porțiune a câmpului de luptă din sudul Ucrainei, distrugând terenurile agricole și întrerupând alimentările cu apă pentru mare parte a populaţiei.

Ucraina anchetează evenimentul drept o crimă de război și posibilă distrugere criminală a mediului, infracțiune cunoscută ca „ecocid”. În schimb, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a distrus barajul Kahovka ca o tactică susținută de Occident pentru escaladarea conflictului.

Avocatul Yousuf Syed Khan de la Global Rights Compliance, care a fost prezent în Herson la anchetă, a declarat că constatarea că barajul a fost aruncat în aer cu explozibili preinstalați de partea rusă „are o probabilitate de 80% și mai mult”.

Concluziile anchetei se bazează „nu numai pe senzori seismici și pe unul dintre cei mai importanți furnizori de informații din surse deschise, ci și pe modele de atac și alte atacuri pe care le-am documentat”, a spus el într-un interviu. Acestea au inclus atacuri anterioare asupra infrastructurii critice de apă, inclusiv instalații și conducte, a spus el.

Ei au respins teoria conform căreia o rupere catastrofală a barajului ar fi putut fi cauzată doar de o administrare defectuoasă.

Distrugerea barajului și impactul asupra lacului de acumulare Kahovka și a zonei înconjurătoare a creat condiții despre care anchetatorii au spus că ar putea constitui o crimă prin înfometare prin țintirea „unui obiect indispensabil supraviețuirii populației civile”, a spus Khan.

Atacul ar putea fi încadrat ca o crimă împotriva umanității, dar grupul nu a luat încă această hotărâre.

Atacarea intenționată a unui baraj poate constitui o crimă de război conform dreptului internațional umanitar, întrucât se presupune că este de natură civilă, cu excepția cazului în care există un obiectiv militar valid, a declarat într-un comunicat avocatul britanic Catriona Murdoch, care a condus ancheta.

ICC, tribunalul mondial permanent pentru crime de război, investighează, de asemenea, atacurile asupra infrastructurii ucrainene, care ar putea încălca dreptul internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *