O echipă internațională de cercetători a alcătuit primul „Index Mondial al Criminalității Cibernetice”. Pe ce loc este România

O echipă internațională de cercetători a alcătuit primul „Index Mondial al Criminalității Cibernetice”. Pe ce loc este România

După trei ani de cercetări intense, o echipă internațională de cercetători, coordonată de Universitatea din Oxford, a alcătuit primul „Index Mondial al Criminalității Cibernetice”, care identifică principalele puncte fierbinți de criminalitate cibernetică din lume.

Indexul, publicat în jurnalul academic PLOS ONE, indică faptul că și cea mai mare amenințare criminală cibernetică se concentrează în jurul unui număr relativ mic de țări. Rusia se află în fruntea listei, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România, scrie Metro.

World Cybercrime Index (WCI) a fost dezvoltat ca un parteneriat comun între Universitatea din Oxford (Marea Britanie), UNSW Canberra (Australia) și Sciences Po – Institutul de Studii Politice din Paris (Franța) și a fost finanțat de CrimGov, un proiect susținut de Uniunea Europeană.

Dr. Miranda Bruce, coautoare a studiului, a declarat că instrumentul va permite sectoarelor public și privat să-și concentreze resursele pe centre-cheie de criminalitate cibernetică și să cheltuiască mai puțin timp și fonduri pentru contramăsurile împotriva criminalității cibernetice în țările în care problema nu este la fel de semnificativă.

Cercetarea care stă la baza Indexului va ajuta la îndepărtarea vălului anonimatului din jurul infractorilor cibernetici și sperăm că va ajuta la lupta împotriva amenințării tot mai mari a criminalității cibernetice bazate pe profit.

Dr. Miranda Bruce:

„Prin continuarea colectării acestor date, vom putea monitoriza apariția oricăror noi puncte fierbinți și este posibil ca intervenții timpurii să fie făcute în țările expuse riscului înainte de a se dezvolta o problemă serioasă de criminalitate cibernetică”, a adăugat ea.

5 categorii majore de criminalitate cibernetică evaluate de studiu

Datele care stau la baza Indexului au fost adunate printr-un sondaj efectuat cu 92 de experți de top în criminalitate cibernetică din întreaga lume, care sunt implicați în colectarea și investigarea informațiilor privind criminalitatea cibernetică.

Sondajul le-a cerut experților să ia în considerare cinci categorii majore de criminalitate cibernetică, să nominalizeze țările pe care le consideră a fi cele mai semnificative surse ale fiecăruia dintre aceste tipuri de infracțiuni cibernetice și apoi să claseze fiecare țară în funcție de impactul, profesionalismul și abilitățile tehnice ale infractorilor săi cibernetici.

Produse/ servicii tehnice (de exemplu, codare malware, acces la botnet, acces la sisteme compromise, producție de instrumente):
Atacuri și extorcare (de exemplu, atacuri de refuz de serviciu, ransomware);
Furtul de date/ identitate (de exemplu, hacking, phishing, compromisuri de cont, card de credit cuprinde);
Escrocherii (de exemplu, fraudă cu taxe în avans, compromiterea de e-mailuri de afaceri, fraudă prin licitație online);
Încasări/ spălare de bani (de exemplu fraudă cu cardul de credit, platforme ilicite de monedă virtuală)

Top 20 de țări, clasate după nivelul de amenințare a criminalității cibernetice:

Rusia (scor WCI: 58,39)
Ucraina (36,44)
China (27,86)
SUA (25,01)
Nigeria (21,28)
România (14,83)
Coreea de Nord (10,61)
Marea Britanie (9,01)
Brazilia (8,93)
India (6,13)
Iran (4,78)
Belarus (3,87)
Ghana (3,58)
Africa de Sud (2,58)
Moldova (2,57)
Israel (2,51)
Polonia (2,22)
Germania (2,17)
Olanda (1,92)
Letonia (1,68)

Coautorul dr. Jonathan Lusthaus, profesor asociat la Universitatea Oxford, a explicat cum „criminalitatea cibernetică a fost un fenomen în mare măsură invizibil, deoarece infractorii își maschează adesea locațiile fizice ascunzându-se în spatele unor profiluri false și protecții tehnice”.

„Din cauza naturii ilicite și anonime a activităților lor, infractorii cibernetici nu pot fi accesați cu ușurință sau chestionați în mod fiabil”, a spus dr. Lusthaus.

„Se ascund activ. Dacă încercați să folosiți date tehnice pentru a mapa locația lor, veți eșua, deoarece infractorii cibernetici reușesc atacuri în jurul infrastructurii de internet din întreaga lume. Cel mai bun mijloc pe care îl avem pentru a face o imagine a locului în care se află, de fapt, acești infractori este să îi chestionăm pe cei a căror sarcină este să urmărească acești oameni”, a explicat el.

Profesorul Federico Varese, de la Sciences Po din Franța, a adăugat că „World Cybercrime Index este primul pas într-un obiectiv mai larg de a înțelege dimensiunile locale ale producției de criminalitate cibernetică în întreaga lume”.

„Sperăm să extindem studiul, astfel încât să putem determina dacă, de exemplu, caracteristicile naționale precum nivelul de educație, penetrarea internetului, PIB-ul sau nivelurile de corupție sunt asociate cu criminalitatea cibernetică”, a spus profesorul Varese.

Metodologia și studiul integral, pe pagina dedicată, pe PLOS ONE.

Foto cu carater ilustrativ: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *