O scurgere din conducta pentru petrol rusesc Drujba a fost detectată de Polonia

O scurgere din conducta pentru petrol rusesc Drujba a fost detectată de Polonia

Pomparea petrolului printr-o secțiune a conductei Drujba a fost oprită de operatorul polonez PERN după ce a descoperit, sâmbătă, o scurgere într-o zonă din centrul țării. Autoritățile poloneze se așteaptă ca problema să fie rezolvată în cursul zilei de marți, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Potrivit Poloniei, nu au existat indicii privind posibilitatea ca o parte terță să fi provocat scurgerea depistată la conducta care transportă petrol din Rusia către Europa.

„Serviciile PERN au ajuns la porţiunea avariată a uneia dintre liniile tronsonului de vest al conductei Drujba din comuna Chodecz. Este linia principală care transportă ţiţeiul de la livrările maritime către vest. Lucrările de reparaţii la conducta de petrol sunt în curs de desfăşurare. Timpul estimat pentru reluarea pompării este marţi dimineaţa”, au transmis duminică reprezentanții PERN.

„Porţiunea conductei care a fost afectată de scurgere a fost izolată de restul conductei, aşa că amploarea scurgerii nu este uriaşă, vorbim de o zonă dreptunghiulară care măsoară 30 pe 210 metri”, a declarat, la rândul său, Grzegorz Jankowski, de la Serviciul de pompieri de stat din Wloclawek, la postul privat TVN24.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a precizat că „securitatea aprovizionării este în continuare pe deplin garantată”.

Totodată, reprezentanții PERN au anunțat că nu există riscuri pentru sănătatea locuitorilor din zonă și că o a doua linie de aprovizionare funcționează normal, iar aprovizionarea rafinăriilor poloneze nu a fost afectată.

Considerată una dintre cele mai mari din lume, conducta Drujba poate transporta 2 milioane de barili de petrol pe zi. De asemenea, pe secțiunea vestică, capacitatea totală a ambelor linii este de 27 de milioane de tone de ţiţei pe an.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, conducta a fost lovită de mai multe ori, Moscova acuzând Kievul pentru atacuri. Ucraina nu a revendicat însă responsabilitatea pentru lovituri.

În septembrie 2022, mai multe scurgeri au fost depistate la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică. Rusia a acuzat Ucraina și Occidentul pentru incidente, în timp ce Kievul și țările vestice au vorbit despre un act de sabotaj.

Fotogafie cu caracter ilustrativ: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *