O suprafață de mărimea Elveției a fost defrișată din pădurile tropicale ale planetei, în 2022, în ciuda promisiunilor de stopare a fenomenului

De la Amazonul bolivian până în Ghana, anul trecut a fost distrus în fiecare minut echivalentul a 11 terenuri de fotbal de pădure tropicală primară, în timp ce cele mai dense în carbon și cele mai bogate în biodiversitate ecosisteme ale planetei au fost defrișate pentru creșterea vitelor, agricultură și minerit.

În unele țări, comunitățile forestiere indigene au fost forțate să părăsească pământurile lor de către industriile extractive, relatează The Guardian.

Tropicele au pierdut 4,1 milioane de hectare de pădure tropicală primară în 2022, o creștere de aproximativ 10% față de 2021, potrivit cifrelor compilate de World Resources Institute (WRI) și Universitatea din Maryland.

Autorii raportului avertizează că oamenii distrug unul dintre cele mai eficiente instrumente de atenuare a încălzirii globale și de stopare a pierderii biodiversității.

Schimbarea modului de utilizare a terenurilor este a doua cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră, după arderea combustibililor fosili, și este un factor major de pierdere a biodiversității.

Potrivit oamenilor de știință, limitarea încălzirii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale este puțin probabilă dacă nu se oprește distrugerea pădurilor tropicale.

La Cop26, în 2021, peste 100 de lideri mondiali, printre care Joe Biden, Xi Jinping și Jair Bolsonaro, au semnat pentru a opri și inversa defrișările până în 2030, într-un angajament care a vizat peste 90% din pădurile lumii. Noile date sugerează că liderii nu reușesc să își respecte promisiunea.

Brazilia, Republica Democrată Congo (RDC) și Bolivia au fost în fruntea clasamentului privind pierderea pădurilor primare tropicale în 2022.

Indonezia și Malaezia au reușit să mențină ratele de pierdere aproape de nivelurile minime record, după ce în ultimii ani au fost luate măsuri semnificative de către companii și guverne. Bolivia a fost una dintre puținele țări cu păduri mari care nu a semnat angajamentul Cop26 privind stoparea pierderilor.

Ghana, un producător important de cacao pentru ciocolată, a suferit cea mai mare creștere relativă a pierderilor forestiere dintre toate țările în ultimii ani, deși cifrele absolute sunt mici.

Departe de tropice, pierderea pădurilor boreale din Rusia a încetinit după un an record de distrugere în 2021, dar cercetătorii au spus că acest lucru nu este un indiciu al unei tendințe pozitive.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *