„Oamenii mor” când trec râul Tisa spre România, scrie Ukrainskaia Pravda despre bărbații ucraineni, unii înfășurați în folie alimentară, care fug de război

„Oamenii mor” când trec râul Tisa spre România, scrie Ukrainskaia Pravda despre bărbații ucraineni, unii înfășurați în folie alimentară, care fug de război

Râul Tisa este graniță naturală între Ucraina și România. Cei care fug de război și de mobilizare încearcă să-l treacă și unii dintre ei mor, scrie ziarul Ukrayinska Pravda.

Pe malul drept al râului Tisa se află satul Velikii BicikIv (Bocicoiu Mare, în română, n.red.), în regiunea transcarpatică a Ucrainei. Malul românesc de pe cealaltă parte al râului pare „înșelător de aproape”, scrie un corespondent Ukrayinska Pravda. Granița de pe partea ucraineană este păzită de detașamentul de frontieră Mukacevo. Polițiștii de frontieră spun că prind oameni care încearcă să fugă din țară aproape în fiecare zi. Unii dintre ei intră în râu fără să știe măcar să înoate.

Potrivit autorităților române, peste șase mii de oameni au traversat râul Tisa de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina. Nu toți au reușit să supraviețuiască. De la începutul războiului, cel puțin 22 de oameni au murit când au încercat să treacă râul spre malul românesc.

Oamenii mor din cauza apei reci, a costumelor de baie de calitate proastă, pentru că încearcă să traverseze râul noaptea și nu observă obstacole și, de asemenea, pentru că organizatorii unor astfel de traversări promit o „călătorie ușoară”. Bărbații ucraineni încearcă să treacă granița cu bărci de cauciuc, saltele sau baloane gonflabile. Poartă veste de salvare, costume de neopren sau doar se înfășoară în folie alimentară, pentru a se încălzi.

Sursa citată notează că ucrainenii care încearcă să scape de mobilizare devin victimele unor afaceriști care fac un profit uriaș. Pentru câteva mii de dolari, li se spune cum să treacă râul. Dar minciuna este unul dintre elementele definitorii ale acestei înțelegeri. Acest lucru este evident, deoarece persoana care ar trebui să ajute un fugar să ajungă de cealaltă parte ia banii în avans și nu este responsabilă pentru un eventual eșec.

Uneori se întâmplă ca oamenilor să li se spună: ne-am înțeles cu grănicerii, vei trece prin punctul de control. Iar când ajung la punctul de întâlnire, ghidul schimbă planul: s-a întâmplat ceva neprevăzut, iată pe Tisa, o barcă sau o vestă, poți să treci râul acum, sau să aștepți următoarea ocazie de a trece granița pentru cine știe cât timp. Și îi conving pe fugari că este mai bine să treacă râul, decât să meargă la închisoare. În plus, fugarii înțeleg că nimeni nu le va da banii înapoi dacă renunță să mai plece.

Polițiștii de frontieră au povestit Ukrayinska Pravda despre mai multe cazuri în care ucrainenii care încercau să fugă din țară nu au putut trece râul, iar polițiștii de frontieră înșiși au încercat să-i salveze. La începutul lunii aprilie, o patrulă de frontieră a observat noaptea un tânăr lângă malul râului (după cum s-a dovedit mai târziu, un tânăr de 24 de ani din regiunea Transcarpatică). Auzind militarii, a sărit în râu. Curentul l-a prins, l-a dus departe de mal și el a început să strige după ajutor.

Polițiștii de frontieră au ridicat o dronă cu o cameră termică pentru a nu-l pierde din vedere. Apoi, unul dintre cadeții Academiei Naționale a Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, care făcea practică în detașamentul Mukacevo, a intrat în râu și a putut să-l salveze, trăgându-l la mal.

La 400 de metri de acest loc, operatorul de drone a văzut o altă persoană. Polițiștii de frontieră care au ajuns acolo au văzut un bărbat în apă, strângând cu mâinile rădăcinile unui copac și încercând să lupte cu curentul. „Stai, omule, stai”, ar fi strigat polițiștii de frontieră în timp ce încercau să ajungă la el prin desișuri și sârma ghimpată instalată la graniță. Bărbatul a renunțat să se țină de copac și n-a mai fost găsit.

În 2023, detașamentul Mukacevo, responsabil pentru 316 kilometri de graniță (dintre care 120 sunt de-a lungul Tisei), a reținut membrii a 56 de grupuri de persoane care organizează treceri ilegale a frontierei. Sunt acuzați că au transportat ilegal persoane peste granița de stat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *