Oficialii SUA, mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât o recunosc public, arată un document secret. Sprijinul occidental, condiționat de reformă

Oficialii SUA, mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât o recunosc public, arată un document secret. Sprijinul occidental, condiționat de reformă

Planul pe termen lung al SUA în privința Ucrainei prezintă numeroase măsuri pe care Washingtonul vrea să le ia pentru a ajuta Kievul să elimine cazurile de fraudă și să reformeze o serie de sectoare publice.

Un raport al administrației Biden obținut de publicația Politico sugerează că oficialii americani sunt mult mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât o recunosc în mod public.

Corupția i-ar putea determina pe aliații occidentali să abandoneze Ucraina în lupta ei cu Rusia, prin urmare, Kievul nu poate amâna efortul de combatere a corupției, crede administrația americană. „Percepția corupției la nivel înalt” ar putea „submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul de război”, scrie în versiunea confidențială a documentului.

Acest avertisment este mai dur decât observațiile din analiza disponibilă în versiunea publică a documentului de 22 de pagini, pe care Departamentul de Stat l-a postat relativ discret pe site-ul său în urmă cu aproximativ o lună, scrie Politico.

Cum se explică discreția Washingtonului

Versiunea confidențială a „Strategiei integrate de țară” este de aproximativ trei ori mai lungă decât cea publică și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina – de la privatizarea băncilor la încurajarea armatei sale să adopte protocoalele NATO.

Multe obiective sunt menite să reducă nivelul corupției din țară.

Faptul că limbajul mai dur a fost rezervat strict versiunii confidențiale a documentului subliniază provocarea în materie de mesaje cu care se confruntă echipa Biden, scrie Politico.

Administrația dorește să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce corupția, nu în ultimul rând pentru că în joc sunt banii americani. Dar o discuție publică insistentă pe această temă, se tem oficialii, ar putea încuraja oponenții ajutorului american pentru Ucraina, mulți dintre ei legiuitori republicani, care ar putea încerca să pună și mai multe piedici acestei asistențe.

De asemenea, orice percepție privind reducerea sprijinului american pentru Kiev ar putea determina mai multe țări europene să își regândească propriul rol.

Subiectul corupției, tot mai mult în atenție

Corupția din Ucraina a fost mult timp o preocupare a oficialilor americani. Dar subiectul a scăzut în importanță în urma debutului războiului la scară largă din 2022.

Timp de luni bune, consilierii lui Biden s-au limitat să facă scurte mențiuni despre corupție.

La mai bine de un an de la începerea războiului, oficialii americani au început totuși să insiste mai mult – în public și în privat – asupra acestei chestiuni. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, de exemplu, s-a întâlnit la începutul lunii septembrie cu o delegație a instituțiilor anticorupție ucrainene.

Un oficial de la Washington a declarat sub anonimat că „în spatele scenei au loc conversații sincere” cu ucrainenii.

Un al doilea oficial american familiarizat cu discuțiile a confirmat pentru Politico rapoartele potrivit cărora administrația Biden discută cu liderii ucraineni despre o eventuală condiționare a viitorului ajutor economic de implementarea unor „reforme pentru a combate corupția și a face din Ucraina un loc mai atractiv pentru investițiile private”.

Astfel de condiții nu sunt însă luate în considerare pentru ajutorul militar, a spus oficialul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe nu a răspuns la solicitările de comentarii. Însă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a demis mai mulți oficiali de rang înalt din domeniul apărării în cadrul unor măsuri recente – un posibil mesaj către Statele Unite și Europa.

William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că mulți ucraineni obișnuiți vor saluta probabil această strategie, deoarece și ei s-au săturat de corupția endemică din țara lor.

„Dezoligarhizare”

Oficialii americani par deosebit de îngrijorați de rolul jucat de oligarhi în economia Ucrainei.

„Deoligarhizarea, în special a sectoarelor energetic și minier, este un principiu de bază pentru a reconstrui o Ucraină mai bună”, stabilește versiunea publică a strategiei.

Un indicator al succesului, se afirmă în versiunea confidențială, este faptul că guvernul ucrainean „adoptă reforme semnificative care să descentralizeze controlul asupra sectorului energetic”.

Strategia americană pare a fi, de asemenea, menită să se asigure că Ucraina își păstrează orientarea către Occident, dar și că dezvoltă legături speciale cu SUA.

Un instrument necesar în acest scop pare a fi limba engleză. Strategia indică faptul că SUA oferă ajutor tehnic și de altă natură Ministerului ucrainean al Educației pentru a îmbunătăți predarea limbii engleze și că sunt de părere că oferirea de lecții de engleză poate ajuta la reintegrarea ucrainenilor eliberați de sub ocupația rusă.

Strategia prevede, de asemenea, reconstruirea prezenței diplomatice americane în Ucraina, care s-ar putea extinde dincolo de Kiev, în orașe precum Liov, Odesa, Harkov și Dnipro.

În plus, în vreme ce o eventuală aderare a Ucrainei la NATO este departe, strategia americană citează frecvent intenția de a aduce armata ucraineană la standardele NATO.

O etapă de referință enumerată în versiunea confidențială este instituirea „unui corp de ofițeri și subofițeri tineri profesionalizați, cu doctrină și principii standard NATO”.

Chiar și formatul și conținutul documentelor de apărare ucrainene ar trebui „să reflecte terminologia NATO”, se arată într-o secțiune confidențială a strategiei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *