Percepția despre începutul bătrâneții a crescut odată cu trecerea timpului: Ce spun cercetătorii

RMAG news

Un studiu arată că oamenii își revizuiesc în sus vârsta la care consideră că începe bătrânețea, odată cu înaintarea în vârstă.

Când considerăm că suntem bătrâni

Cercetătorii de la Universitatea Humboldt din Berlin au analizat răspunsurile la întrebarea „La ce vârstă ai descrie pe cineva ca fiind bătrân?” din cadrul unui sondaj german privind îmbătrânirea, citat de The Guardian.

Rezultatele arată că, pentru cei născuți în 1931, bătrânețea începe la 74 de ani, iar pentru cei născuți în 1944, la 75 de ani. Percepțiile par să se stabilizeze, iar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, își revizuiesc în sus vârsta considerată ca fiind mare.

„Aceasta ar putea avea legătură cu faptul că mulți oameni nu vor să fie bătrâni, astfel încât amână debutul bătrâneții”, a spus Wettstein, adăugând că acest lucru ar putea fi legat de stereotipurile legate de vârstă.

Expertul Caroline Abrahams a subliniat că este important să nu ne limităm activitățile și aspirațiile din cauza imaginii negative a bătrâneții.

Ce spun oamenii de știință

Echipa adaugă că, în timp ce percepția despre începutul bătrâneții a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați și mai mică pentru cei care aveau sănătate precară sau erau mai singuri, nici acești factori, nici nivelul de educație sau cât de bătrâni se simțeau participanții, nu au explicat pe deplin descoperirile lor.

Caroline Abrahams, directorul organizației de caritate Age UK, a declarat că este binecunoscut faptul că oamenii tind să judece „bătrânețea” ca însemnând cel puțin câțiva ani dincolo de vârsta cronologică, chiar și în anii lor 70 și 80, și că probabil reflectă imaginea negativă a „bătrâneții” în culturile occidentale.

În schimb, Abrahams a declarat că ideea că suntem „atât de bătrâni pe cât ne simțim” este mult mai suportabilă.

Bătrânețea reprezintă o etapă a vieții caracterizată de o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nostru suferă transformări inevitabile, cum ar fi scăderea capacității fizice și a rezistenței, apariția unor afecțiuni cronice și modificări ale funcțiilor cognitive.

În același timp, bătrânețea poate aduce și beneficii, precum înțelepciunea acumulată de-a lungul anilor, experiența vieții și libertatea de a trăi într-un mod mai relaxat și mai centrat pe propria persoană. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare nevoile și provocările specifice ale vârstei în procesul de îmbătrânire, iar societatea să ofere sprijin și respect adecvat persoanelor în vârstă, pentru a le permite să trăiască o viață cât mai activă și împlinită posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *