Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, citați pentru joi dimineață, la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu ar putea fi audiat acasă, vineri

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, citați pentru joi dimineață, la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu ar putea fi audiat acasă, vineri

Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost citați pentru a se prezenta joi, 25 aprilie, la ora 8.30, la sediul Parchetului General, unde vor fi audiați în Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu, au declarat pentru Libertatea surse apropiate anchetei.

În privința lui Ion Iliescu, procurorii discută cu avocații asupra modalității de audiere: ori se vor deplasa procurorii la acasă la fostul președinte, vineri, 26 aprilie, ori va fi citat la Parchet săptămâna viitoare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, 16 aprilie, ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, premier în perioada decembrie 1989-septembrie 1991, și a lui Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în perioada decembrie 1989-iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, a transmis Administrația Prezidențială. Este vorba despre Dosarul Mineriadei din iunie 1990, când președinte era Ion Iliescu.

Decizia șefului statului a venit după solicitarea procurorului general al României, Alex Florența, și „îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”.

Numele fostului președinte Ion Iliescu, care conducea România în iunie 1990, nu a fost menționat în cererea semnată de Klaus Iohannis. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Procurorul general Alex Florenţa îi ceruse lui Klaus Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, a relatat Agerpres la începutul acestei luni.

Dosarul Mineriadei 1990, tergiversat în instanțe

Nici la 34 de ani după ce minerii chemați la București i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității în iunie 1990, împotriva regimului Iliescu, justiția nu i-a condamnat pe cei vinovați.

Forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva manifestanților din Piața Universității și a oamenilor care se aflau întâmplător în acea zonă, iar evenimentele au rămas în istorie drept cea mai sângeroasă și mai brutală intervenție a minerilor conduși atunci de Miron Cozma.

În perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.

După o tergiversare de 27 de ani, Dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.

Inițial, au fost trimişi în judecată, printre alții, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani) și Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Supremă a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea de la zero a anchetei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *