Polițiștii și inspectorii ANSVSA au descins la mănăstirea care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la spitalul din Murgeni. Ce au descoperit

Polițiștii și inspectorii ANSVSA au descins la mănăstirea care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la spitalul din Murgeni. Ce au descoperit

Mai multe echipaje de poliție și inspectori sanitar-veterinari au descins miercuri noapte la Mănăstirea Florești din județul Vaslui, care a oferit marți mâncare de pomană bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au transmis că au deschis un dosar penal în care fac cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Bucătăria lăcașului de cult a fost sigilată.

Autoritățile din Vaslui sunt în alertă după moartea celor trei pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. În paralel cu ancheta epidemiologică declanșată de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui cercetează sursa posibilei toxiinfecții alimentare.

Miercuri noapte aceștia au ajuns la Mănăstirea Florești și au descoperit că în bucătăria lăcașului de cult și alte cantități de pește. Acesta a fost ridicat pentru verificări. Din primele cercetări, s-a stabilit că lăcașul de cult nu deține avize pentru a putea oferi mâncare în regim catering.

Polițiștii au sigilat bucătăria lăcașului de cult, urmând ca cercetările să fie reluate în cursul dimineții.Inspectorii veterinari au identificat și furnizorii de la care s-a achiziționau peștele, dar și conservele și urmează a fi efectuate verificări și la respectivii agenți economici.

Trei morți și 29 de pacienți transferați la Bârlad

Cei 140 de pacienți care erau internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au mâncat marți, la masa de prânz, ciorbă cu perișoare din pește și pește pangasius prăjit. Mâncarea a fost oferită de pomană de Mănăstirea Florești.

Starețul lăcașului de cult, părintele Iezechiel, a declarat miercuri seara că obișnuia să facă astfel de acte de caritate și că niciodată nu au fost probleme. El a mai spus că aceeași mâncare a fost consumată marți și de către oamenii de la mănăstire și că nimeni nu a manifestat simptome de îmbolnăvire. Seara, la cină, pacienților și s-a oferit tot pește, la conservă. Acesta a fost achiziționat de administrația spitalului.

Ministerul Sănătății a declarat că primul pacient a început să manifeste simptome digestive, vărsături și diaree în cursul nopții de 22 noiembrie.

Ulterior, în cursul zilei de 22 noiembrie au apărut și la alți pacienți. Reprezentanții spitalului au cerut ajutor la Ambulanță miercuri seară. Patru pacienți au fost găsiți în stop cardiorespirator. Trei dintre ei nu au supraviețuit. Cel de-al patrulea a fost transportat în stare foarte gravă la spitalul din Bârlad.

La Spitalul din Bârlad au fost transportați alți 29 de pacienți care prezentau aceleași simptome. În sprijinul medicilor de la Bârlad au fost trimiși de la Iași patru medici, două asistente și patru paramedici, pentru a sprijini echipa de la Bârlad și pentru a asigura un eventual transferul către spitalul din Iași dacă starea pacienților se agravează.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *