Populism, fragmentare politică și un pamflet antisemit. Alegerile din Bavaria de duminică reflectă haosul politic din Germania

Populism, fragmentare politică și un pamflet antisemit. Alegerile din Bavaria de duminică reflectă haosul politic din Germania

Germanii votează duminică în alegerile din două landuri, Bavaria și Hessa, iar dezbaterile din campania electorală reflectă situația complexă de la nivel federal, care se manifestă printr-o erodare a sprijinului pentru principalele partide politice, o ascensiune a extremei-drepte și a populismului, pe fondul unei încetiniri a economiei, a complicațiilor generate de războiul din Ucraina și a creșterii migrației, scriu Politico, Foreign Policy și Deutsche Welle.

Uniunea Creștin-Socială (CSU), sora bavareză a creștin-democraților germani, va câștiga alegerile legislative de duminică din al doilea cel mai populat land al țării, cu un scor de aproximativ 36%, și va rămâne cel mai probabil la guvernarea locală.

Tot sondajele arată însă că acesta ar putea fi cel mai slab rezultat al CSU din istorie. Iar situația este cauzată în special de faptul că populiștii extremiști din Alternativa pentru Germania (AfD) și Alegătorii Liberi (FW) vor aduna, împreună, în jur de 30% din voturi.

Scrutinul vine într-un moment în care economia Germaniei se confruntă cu o stagnare prelungită, determinată în mare parte de creșterea bruscă a costurilor energiei care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. O creștere puternică a numărului de solicitanți de azil care intră în țară a alimentat, de asemenea, nemulțumirea alegătorilor, scrie Politico.

Sondajele au arătat că 79% dintre germani nu sunt mulțumiți de guvernul de coaliție națională (social-democrați, verzi li liberali).

În acest context, partide precum AfD și Alegătorii Liberi au reușit să crească substanțial, divizând peisajul politic german și făcând mai dificilă sarcina formării guvernelor de coaliție în țară.

CSU conduce în sondajele de opinie din Bavaria, dar nu mai e ce a fost cândva. Sursa: Politico

Situația este în mod special vizibilă în Bavaria. Timp de decenii, CSU a câștigat în mod regulat majoritatea voturilor în alegerile din acest land, ceea ce înseamnă că partidul putea conduce Bavaria fără parteneri de coaliție.

Nu mai este cazul. După ultimele alegeri, din 2018, când a obținut doar 37,2%, partidul condus de premierul bavarez Markus Söder a fost forțat să intre într-o coaliție de guvernare cu Alegătorii Liberi.

Mici și atacuri la adresa ecologiștilor

Söder, unul dintre cei mai populari politicieni din țară, a încercat să justifice declinul CSU în sondaje vorbind despre fragmentarea și divizarea peisajului politic german.

Miercuri seară, aflat într-o berărie din orașul bavarez Nürnberg, el a făcut apel la alegători să rămână ancorați în centrul politic, în ciuda dificultăților recente ale țării.

„Este o situație serioasă”, a spus el, „nu este momentul să împrumutăm voturi altor partide”. Cu cât „criza este mai mare”, a continuat Söder, „cu atât mai puternică trebuie să fie conducerea pentru a scoate țara din ea”.

În campanie, Söder le-a și arătat bavarezilor de ce trebuie să rămână alături de centrul politic, adică alături de CSU. În discursurile sale, liderul CSU i-a atacat pe activiștii pentru climă, pe ministrul federal al Sănătății, social-democratul Karl Lauterbach, și pe Verzi, cu presupusa lor dorință de a interzice lucrurile dragi bavarezilor: cârnații, bomboanele, vânătoarea de lupi, scrie site-ul Deutsche Welle.

Între materialele electorale pe care Söder le-a oferit alegătorilor a apărut și o carte, intitulată „#söderisst”, (Söder mănâncă). Un haștag de succes pe rețelele sociale.

Printre felurile mâncate de premierul bavarez și postate online pe acest haștag există și o porție de mici cu muștar iute, cu mențiunea expresă că vin de la sașii transilvăneni migrați în Germania. Și de ce nu? Până la urmă, și această comunitate aduce voturi în Bavaria, observă site-ul televiziunii germane.

Dar în vreme ce s-a lamentat pe seama divizării peisajului politic, tot Söder este cel care i-a invitat la guvernare pe cei care au profitat de această fragmentare: Alegătorii Liberi (FW).

Cine sunt Alegătorii Liberi

Partid relativ nou, care se mândrește cu un contact nemijlocit cu baza electoratului, FW are planuri mari, dorind să intre în 2025, la alegerile generale. Gruparea este condusă de Hubert Aiwanger, ministru al economiei în Bavaria, un politician abil, care vorbește despre necesitatea ca germanii „să-și recupereze democrația”.

Foreign Policy observă că în vreme ce se potrivesc cu CSU – fiind conservatori sociali și liberali economic, Alegătorii Liberi sunt un soi de AfD (extrema-dreaptă) mai moderați. Nu toți sunt de acord cu această caracterizare, dar un scandal recent cu Aiwanger în rol principal a ridicat semne de întrebare.

Povestea a apărut în august, când ziarul munchenez „Süddeutsche Zeitung” a dezvăluit că șeful FW ar fi scris și a distribuit un pamflet antisemit în urmă cu 35 de ani, pe când era la liceu.

Textul a fost conceput ca o invitaţie de a participa la un concurs naţional fictiv, intitulat „Cine este cel mai mare trădător al patriei”. Câştigitorilor li se promiteau premii precum „un zbor gratuit prin coşul de la Auschwitz”, „un sejur de un an la Dachau”, „un popas în cartierul de distracţii din Auschwitz” sau „o şedere pe viaţă într-o groapă comună”.

Articolul a declanșat o undă de șoc în Germania, dar Aiwanger s-a apărat cu succes. Mai întâi, el a spus că nu are nicio legătură cu pamfletul, apoi, fratele său a apărut pentru a revendica paternitatea acestuia, iar în cele din urmă, liderul alegătorilor liberi a spus și el că copii ale pamfletului au fost găsite în propriul ghiozdan.

În cele din urmă, Aiwanger și-a cerut scuze pentru eventualele greșeli din tinerețe, deși a repetat, de asemenea, că nu-și amintește nimic despre alte acuzații care i se aduc, de exemplu că a fost văzut făcând salutul lui Hitler în școală.

Iar în primul rând, el a reușit să protretizeze întreaga afacere ca un atac nedrept și motivat politic împotriva lui. De fapt, partidul lui Aiwanger a crescut în sondaje după acest scandal, iar premierul Söder l-a criticat pe partenerul său de guvernare, fără a-l înlătura însă din guvern.

„Nu este ca și cum toți bavarezii au devenit brusc indiferenți față de antisemitism”, a declarat pentru Euractiv Lars Rensmann, un politolog de la Universitatea din Passau care a lucrat pe tema antisemitismului.

Mai degrabă, ministrul economiei a reușit să mobilizeze „marele potențial autoritarist de dreapta și de extremă dreapta” din regiune, a explicat el, adăugând că „Aiwanger a reușit să se prezinte ca fiind victima unei campanii de denigrare orchestrate de „elitele malefice” și de presă.

Alegătorii Liberi sunt acum cotați cu aproximativ 15% în sondajele de opinie, în creștere de la aproximativ 11% în urmă cu patru ani, și au șanse suficiente de a intra din nou la guvernarea locală.

Ambiții mari pentru AfD, dezastru pentru social-democrații lui Scholz

Principalul partid de extremă-dreapta al țării, AfD, adună în jur de 14% în Bavaria, luptând pentru locul doi în alegeri cu Alegătorii Liberi și cu Verzii. Scorul confirmă ascensiunea din ultima vreme a partidului, care a urcat pe locul doi în sondajele efectuate la nivel național.

În Hessa, CDU, principalul partid de opoziție, beneficiază de nemulțumirea față de guvernul federal de coaliție și are șanse mari să obșină o victorie clară.

CDU conduce în sondajele din landul Hessa. Sursa: Politico

Și aici însă, ochii analiștilor sunt îndreptați spre poziția secundă. AfD, care se situează la 16% în sondajele din acest land, concurează cu Verzii și SPD pentru această poziție.

Campaniile electorale s-au focalizat de altfel pe un subiect preferat al AfD – spectrul unei noi crize a migranţilor precum cea din 2015, din cauza unei înmulţiri a sosirilor de solicitanţi de azil, proveniţi mai ales din Siria şi Afganistan, via Polonia, Austria şi Republica Cehă, vecini ai Germaniei.

În ultima perioadă, Germania a impus controale temporare la granițele cu Cehia și Polonia, în vreme ce a prelungit controalele de la granița austriacă.

Cancelarul Olaf Scholz a atacat de asemenea guvernul de la Varșovia pe tema scandalului „vize contra mită”, în care oficialii polonezi au fost acuzați că au eliberat zeci de mii de vize într-o uriașă afacere de corupție.

Un lucru clar este că social-democrații lui Olaf Scholz, care conduc guvernarea federală, vor încasa o înfrângere usturătoare în ambele landuri. În Bavaria, unde înregistrează în mod tradițional scoruri slabe, SPD este cotat cu doar 9% în sondaje.

„Politica naţională şi dezacordurile în coaliţia” de la Berlin „domină aceste alegeri”, a comentat pentru AFP Ursula Münch, directoarea Academiei de Educaţie Politică din Tutzing, Bavaria.

Guvernul pare uzat de disputele interne la mai puţin de doi ani de când a preluat puterea, dând impresia că „nu este capabil să acţioneze”, a adăugat Münch, potrivit Agerpres.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *