Premieră în România: medicii de la Spitalul Militar Central au realizat o operaţie pe creier prin pleoapă

Premieră în România: medicii de la Spitalul Militar Central au realizat o operaţie pe creier prin pleoapă

Un bărbat de 49 de ani, care avea crize de epilepsie încă din copilărie, a fost operat cu succes pe creier prin pleoapă. Intervenția a avut loc în decembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „dr. Carol Davila, și este prima de acest fel din România, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

„La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervenţiilor care ţin de chirurgia epilepsiei a depăşit o nouă barieră. Cazul pe care vi-l prezentăm în premieră naţională este al unui pacient în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major şi crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenţia echipei medicale, frecvenţa crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână”, a transmis MApN, pe Facebook.

Medicii au conceput un plan de chirurgia epilepsiei „care propunea rezecţia polului temporal, nucleului amigdalian şi hipocampului”, iar dacă planul ar fi fost greşit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, spune MApN.

„S-a stabilit că cea mai bună opţiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, potrivit MApN.

„Abia acum începe și el să-și trăiască viața”

Operația a durat 6 ore. Pentru a face această operație, medicii români s-au pregătit în Barcelona.

„La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la … niciuna în trei luni! Definiția de «caz vindecat» totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie.

Fratele pacientului a mărturisit, pentru Euronews, că bărbatul a început să aibă crize de epilepsie încă de la 3 ani, iar acum viața sa „efectiv s-a modificat” după operație.

„Acum, de fapt, începe să-și trăiască și el viața, la cei 50 de ani. Domnul doctor… Doamne, nu știu dacă există un om mai sufletist, mai atent. Nu există cuvinte la superlativ pe care să nu poți să le atribui acestui om. Aș vrea să transmit bolnavilor de epilepsie că există cineva, la Spitalul Militar, care îi poate ajuta”, a spus Iorga Diaconescu, fratele pacientului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *