Prezent în China, Antony Blinken avertizează Beijingul că SUA și aliații săi nu vor mai tolera sprijinul pentru Rusia

Prezent în China, Antony Blinken avertizează Beijingul că SUA și aliații săi nu vor mai tolera sprijinul pentru Rusia

Secretarul de stat al SUA va purta discuții cu omologul chinez și cel mai probabil cu președintele Xi Jinping. Antony Blinken a aterizat în China pe fondul unei rupturi care se agravează între cele mai puternice două țări ale lumii.

Se poate spune că relațiile dintre China și SUA au fost mai bune în ultima perioadă

Secretarul de stat american a ajuns în China cu un avertisment potrivit căruia SUA și aliații săi europeni nu mai vor să tolereze vânzarea de către China a componentelor de arme și produse cu dublă utilizare către Rusia, care îl ajută pe Vladimir Putin să-și reconstruiască și să-și modernizeze fabricile de arme, permițându-i să să-și intensifice atacul asupra Ucrainei.

Relațiile dintre China și SUA au fost mai călduroase în ultima perioadă, Beijingul fiind mult mai puțin agresiv în pozițiile sale militare în strâmtoarea Taiwan după întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden în Woodside, California, în 2023.

La Woodside, Xi a fost, de asemenea, de acord să ia măsuri pentru a reduce fluxul de precursori și echipamente folosite la fabricarea fentanilului în America Latină, care provoacă un număr tot mai mare de decese în rândul tinerilor americani.

În vizita sa de trei zile, Blinken se va opri mai întâi la Shanghai, în drum spre Beijing, pentru a vorbi cu studenții și a participa la un meci de baschet, genul de diplomație populară care ar fi fost de neconceput acum un an, când relațiile bilaterale erau tensionate, mai ales din cauza Taiwanului.

Cu toate acestea, când Blinken ajunge vineri la Beijing pentru o întâlnire cu omologul său Wang Yi, care va dura șase ore, și cel mai probabil și cu Xi, relațiile s-ar putea răci din nou, cu discuții despre vânzarea de către China a produselor cu dublă utilizare către Rusia pe ordinea de zi.

China consideră că are dreptul să aibă schimburi comerciale și economice cu oricare țară din lume

Se pare că se pregătesc și sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze implicate în vânzarea de arme sau componente de arme, în timpul vizitei din această săptămână.

„Aceasta va fi o problemă cheie a discuției în perioada în care ne aflăm la Beijing”, a spus oficialul. Wall Street Journal a raportat că administrația Biden ia în considerare și sancțiuni împotriva băncilor chineze, dar oficialii americani spun că nu există planuri iminente de a lua astfel de măsuri.

Înainte de sosirea lui Blinken, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Wang Wenbin, a reiterat poziția Chinei.
„Permiteți-mi să subliniez din nou că dreptul Chinei de a desfășura schimburi comerciale și economice normale cu Rusia și alte țări din lume pe baza egalității și a beneficiului reciproc nu ar trebui să fie interferat sau perturbat”, a spus Wang, potrivit Beijing Youth Daily. „Drepturile și interesele legitime și legale ale Chinei nu ar trebui încălcate”.

Echipa Blinken este conștientă de faptul că răspunsul Chinei la presiunea asupra Rusiei ar putea însemna încetinirea progresului în alte domenii ale relației bilaterale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *