Reţetă sârbească de sarmale

Reţetă sârbească de sarmale

Se apropie sărbătorile de iarnă, o ocazie perfectă pentru mese bogate. Și, în timp ce fiecare familie are mâncărurile ei preferate, pe care le pregăteşte cu plăcere în această perioadă a anului, există un fel de mâncare nelipsit din fiecare casă. Combinaţia irezistibilă dintre varză și carne tocată este “regina” delicateselor din Balcani, iar sârbii nu fac execepţie de la această regulă. De aceea vă propunem o reţetă sârbească de sarmale, preparat pe care vecinii noştri îl servesc alături de piure de cartofi.

În această reteţă, proporţia de carne de porc-carne de vită recomandată este de 50-50, dar dacă nu sunteți mari iubitori ai cărnii de porc, puteți crește conținutul de carne de vită la 80%. De asemenea, cantitatea de orez nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din cantitatea de carne, iar orezul ar trebui înmuiat în apă circa 10 minute înainte de a fi folosit. Ca alternativă, puteți încerca să înlocuiți orezul cu alte cereale, cum ar fi cuşcuş sau bulgur.

Ingrediente

1-2 varze acre (aproximativ 2 kg);
600 g pulpă de vită;
200 g slănină;
1 linguriță de boia roșie iute;
150 g orez sau alte cereale;
3 căței de usturoi;
2 cepe;
100 g şuncă;
250 g costiţă;
1 bucată pulpă de porc;
60 g jumări;
50 g untură;
60 ml vin alb sec;
2-3 foi de dafin;
1 lingură de boabe de piper;
sare și piper.

Mod de preparare

Tocaţi carnea și slănina. Într-o tigaie, puneți o lingură de untură și căliți ceapa, apoi usturoiul, îndepărtați totul de pe foc, adăugați boiaua și amestecați cu carnea. Turnați puțin vin în amestec. Adăugați orezul. Gustați amestecul și adăugați sare și piper după gust. Lăsați amestecul deoparte în timp ce pregătiți varza.

Separați frunzele de varză, tăiați un triunghi la baza frunzei pentru a elimina partea tare, puneți umplutura în mijlocul frunzei (nici prea mult, nici prea puțin – se va umfla datorită orezului) și începeți să înfășurați frunza. După ce ați înfășurat carnea, continuați să rulați și apăsați marginile cu degetul mare pentru a forma sarmalele.

Puneți untură, puțin varză rasă și şuncă pe fundul oalei și începeți să așezați sarmalele. Umpleți golurile cu varză rasă şi cu costiţă. După ce ați terminat un strat, adăugați din nou varza rasă, câteva jumări și continuați. Când oala este umplută, adăugați condimentele rămase și turnați apă peste ele astfel încât să fie la 2-3 cm deasupra sarmalelor, agitați totul și fierbeți la foc mic, cu capacul puțin ridicat, timp de câteva ore. Agitați oala din când în când. Serviți cu piure de cartofi. Poftă bună!

Vezi şi alte 15 rețete tradiționale de sarmale pe gustul tău!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *