Rețete de piure de mazăre – cum faci piure cremos și aromat de mazăre

Rețete de piure de mazăre – cum faci piure cremos și aromat de mazăre

Piureul este una dintre cele mai consumate garnituri. Se poate alătura aproape oricărui preparat culinar, are un gust aromat, o textură fină și este îndrăgit de toți membrii familiei. Iată mai jos câteva idei de rețete de piure de mazăre!

Ce ingrediente adaugi, pe lângă mazăre, pentru a obține cel mai cremos și aromat piure de mazăre.

Beneficiile consumului de mazăre

Mazărea este o sursă excelentă de acid folic, o sursă de acid ascorbic, B-sitosterol, vitamina K, vitamina A, calciu, cupru și zinc, fiind în același timp un aliment cu puține calorii. Este o leguminoasă bazată pe proteine și numeroase fibre.

Mazărea ajută în prevenirea constipației datorită conținutului ridicat de fibre, care îmbunătățește sănătatea intestinului. Fibrele hrănesc bacteriile benefice din intestine, ceea ce ajută la menținerea sănătății lor și prevenirea populării de către bacteriile dăunătoare. Acest lucru poate reduce riscul de dezvoltare a afecțiunilor gastrointestinale.

Mazărea are efect cardioprotector. Un conținut de minerale ca magneziu și potasiu ajută la menținerea sănătății inimii. Fibrele din mazăre pot reduce colesterolul total și LDL-colesterolul sau colesterolul „rău”, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Flavonolii, carotenoizii și vitamina C sunt antoxidanți ce pot reduce incidența bolilor de inimă datorită abilității de a preveni afectarea celulară.

Reglează nivelul zahărului din sânge. Mazărea, datorită conținutului ridicat de fibre și de proteine încetinește procesul de digerare al zaharurilor.

Rețete de piure de mazăre

Piure de mazăre – rețetă rapidă

Ingrediente

1 kg boabe de mazăre;
50 g unt;
O lingură de smântână sau 5 linguri de lapte;
Sare.

Mod de preparare

Pune apa la fiert cu un praf de sare, iar când ajunge în punctul de fierbere, adaugă mazărea. Lasă-o să fiarbă, apoi scoate-o din apă și lasă-o să se strecoare.

Pune-o într-un bol, adaugă untul peste și zdrobește bine boabele manual sau cu ajutorul unui blender. Poți trece boabele de mazăre și printr-o sită, cu ajutorul unei palete, pentru a te asigura că piureul are o textură fină.

Pentru un plus de cremozitate, adaugă smântâna de gătit. Nu adăuga prea multă smântâna pentru ca mazărea să nu își schimbe culoarea.

Dacă îți dorești ca piureul să fie mai cremos, poți adăuga și câteva linguri de lapte. Condimentează cu sare după gust și asta este tot.

Piure de mazăre cu mentă

Ingrediente

500 g mazăre proaspătă sau congelată;
150 g unt;
50 g smântână;
6-7 frunze proaspete de mentă;
Sare, apă.

Mod de preparare

Pune la fiert 1.5 l apă și o linguriță de sare. Când apa clocotește, adaugă mazărea și lasă să fiarbă până se înmoaie boabele. Scurge boabele de apă, adaugă peste mazăre untul, frunzele de mentă și pasează. Adaugă treptat și smântână, cât consideri că este nevoie, dar fără să schimbi culoarea verde a ingredientului principal.

Dacă este nevoie, și nu ai obținut consistența dorită, poți adăuga și 2-3 linguri din apa în care a fiert mazărea.

Piure de mazăre cu mentă

Piure de mazăre cu avocado

Ingrediente

400 ml mazăre din conservă;
Un avocado bine copt;
Zeama de la o lămâie;
Sare, piper și busuioc proaspăt.

Mod de preparare

Pentru că mazărea din conservă este deja fiartă, nu mai este nevoie de fierbere. Pune într-un bol mazărea scursă de apă, adaugă pulpa de avocado, sucul de lămâie și câteva frunze de busuioc proaspăt. Condimentează cu sare și piper după gust și pasează totul manual sau cu un blender.

Piure de mazăre cu avocado

Piure de mazăre cu cartofi dulci

Ingrediente

200 g mazăre din conservă;
2 cartofi dulci;
50 g unt;
Sare, piper.

Mod de preparare

Curăță cartofii, taie-i în cubulețe mici și pune-i la fiert pentru 10 minute. Pentru că mazărea este deja fiartă, scurge-o de apă și pune-o într-un bol. Adaugă și cartofii fierți, untul, condimentează și pasează manual cu o furculiță sau o paletă, într-o sită, pentru a obține o textură mai fină.

Piure de mazăre cu dovlecel

Ingrediente

250 g mazăre congelată;
180 g dovlecel sau zucchini;
2 căței de usturoi;
30 g de unt;
Sare, piper și busuioc.

Mod de preparare

Curăță dovleceii și taie-i în rondele subțiri. Pune-i la fiert, în apă caldă, împreună cu usturoiul, pentru 15 minute. Când au fiert, pasează-i cu ajutorul unui blender.

Separat, într-un vas cu apă care clocotește, pune mazărea la fiert. Lasă-o pentru 10 minute, amestecând constant. Ulterior, când boabele de mazăre au fiert, adaugă untul, 2 frunze de busuioc proaspăt și pasează-le. Amestecă acum cele două piureuri și condimentează după gust cu sare și piper. Asta este tot. Ai obținut un piure cremos și aromat în doar câteva minute.

Citește și: Rețete de covrigi

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *