România și alte 13 state din UE cer Băncii Europene de Investiții să sporească finanțarea pentru sectorul apărării

România și alte 13 state din UE cer Băncii Europene de Investiții să sporească finanțarea pentru sectorul apărării

Un număr de 14 state din UE, printre care și România, solicită Băncii Europene de Investiții să sporească finanțarea pentru sectorul apărării ca instrument de întărire a securității în contextul agresiunii ruse, relatează Bloomberg preluată de uk.news.yahoo.com.

 

Liderii din România și alte 13 state din UE au transmis o scrisoare către BEI

 

Scrisoarea transmisă BEI a fost semnată de liderii din România, Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia și Suedia.

Pe 17 martie, aceste țări i-au transmis o scrisoare președintei BEI, Nadia Cavino, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și prim-ministrului belgian Alexander De Croo, cerând o nouă strategie de finanțare.

Liderii UE se întâlnesc în perioada 21-22 martie pentru a discuta chestiuni ce țin de securitate, inclusiv despre rolul BEI în pregătirile pentru apărare.

 

BEI ia în calcul să extindă sprijinul pentru industria de apărare

 

Scrisoarea a fost formulată în contextul în care Ucraina se chinuie să obțină mai multă muniție și să își convingă aliații să îi suplimenteze ajutoarele. Bloomberg relata în această lună că BEI ia în calcul modalități de a extinde sprijinul pentru industria de apărare.

„Trebuie să explorăm diverse posibilități care ar permite BEI să investească în activități asociate apărării dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Acest lucru ar însemna discutarea și reevaluarea actualelor definiții ale proiectelor cu dublă utilizare și a listei de activități excluse, precum și regândirea politicii sale de creditare a industriei de apărare și alte elemente restrictive”, se arată în scrisoare.

Structura europeană de creditare este în discuții cu Comisia Europeană și cu alți actori pentru a demara investiții în companii militare care fabrică produse de apărare, a mai relatat Bloomberg.

În aceeași scrisoare, liderii europeni semnatari au explicat că o nouă politică a BEI ar putea avea un „efect de semnalizare” care ar promova investiții private suplimentare și ar face acest tip de creditare mai acceptabil pentru piețele financiare și bănci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *