Sărbătoare 23 iulie – Rugăciunea cu mare putere pe care trebuie să o rostești astăzi, în zi de sărbătoare

Sărbătoare 23 iulie – Rugăciunea cu mare putere pe care trebuie să o rostești astăzi, în zi de sărbătoare

Aducerea moaștelor Sfântului Foca

Sfântul Foca a trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Traian, care a declanșat o persecuție împotriva creștinilor. Foca era episcop al Sinopului, un oraș din Asia Mică, și era vestit pentru credința și curajul său. El a fost prins de soldații împăratului și supus la chinuri cumplite, dar nu a renunțat la mărturisirea lui Hristos. În cele din urmă, a fost decapitat și aruncat în mare.

Moaștele sale au fost găsite de niște creștini care le-au dus la Sinope și le-au îngropat cu cinste. Mai târziu, în anul 403 sau 404, moaștele au fost mutate la Constantinopol, la cererea împărătesei Eudoxia, soția lui Arcadie. Acest eveniment este prăznuit pe 23 iulie ca aducerea moaștelor Sfântului Foca.

Sfântul Foca este considerat ocrotitorul grădinarilor și al marinarilor. El este invocat pentru izbăvirea de boli, de duhuri rele și de vrăjitorii. Rugăciunea către el este următoarea:

**Doamne Dumnezeule Atotputernice**, Care ai zidit toate cele vazute si nevazute si ai randuit ca prin lucrarea mainilor Tale sa se intretina viata omului pe pamant; **Te rugam**, asculta rugaciunea noastra si binecuvinteaza aceasta gradina (sau livada) si toate roadele ei; da-le crestere si spor bogat; pazeste-le de grindina, de ploaie nesfarsita si de tot raul; si precum ai binevoit ca Sfantul Tau Mucenic Foca sa fie ocrotitorul si aparatorul gradinarilor si al tuturor celor ce lucreaza pamantul, asa fa ca prin mijlocirea lui sa ne daruiesti noua roade bogate spre hranirea trupeasca si spre folos sufletesc; ca unii impartasindu-ne cu dragoste de ele sa Te slavim pe Tine impreuna cu Unul-Nascut Fiul Tau si cu Preasfantul Tau Duh in vecii vecilor. Amin.

Pomenirea altor sfinți

Pe lângă Sfântul Foca, în ziua de 23 iulie se mai face pomenirea altor sfinți:

– Sfântul Apolinarie, episcopul Ravenei, care a fost unul dintre ucenicii Sfântului Petru și care a propovăduit Evanghelia în Italia. El a suferit multe persecuții și torturi pentru credință și a murit ca martir în jurul anului 79.- Sfinții Vitalie și Valeria, soț și soție martiri, care au trăit în secolul al II-lea, în Ravenna. Ei au fost uciși de păgâni pentru că au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit pe Hristos.- Sfântul Trofim, episcopul Antiohiei, care a fost unul dintre ucenicii Sfântului Pavel și care a propovăduit Evanghelia în Asia Mică. El a fost exilat și apoi întors în Antiohia, unde a murit în pace.- Sfântul Ezechiel, profetul, care a trăit în secolul al VI-lea î.Hr., în timpul robiei babiloniene. El a avut viziuni despre gloria lui Dumnezeu, despre templu, despre judecată și despre restaurarea poporului lui Israel. El este autorul uneia dintre cărțile Vechiului Testament care îi poartă numele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *