Satul din România cu cel mai scurt nume. Are doar două litere

Satul din România cu cel mai scurt nume. Are doar două litere

Țara noastră are 2.685 de comune și 13.285 de sate, dar te-ai întrebat vreodată care este satul cu cel mai scurt nume? Dacă da, atunci ai nimerit exact unde trebuie. Acesta se găsește în nord-vestul României, în județul Sălaj și nu are mai mult de două litere. El ascunde peisaje de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia și merită vizitat măcar o dată în viață!

Cum se numește satul cu cel mai scurt nume din România

Satul din România cu cel mai scurt nume se află în județul Sălaj și se numește Ip. Așa cum ai putut observa, denumirea acestui loc este formată dintr-un singur cuvânt, iar în total are doar două litere.

Ip aparține de comuna cu același nume, iar zona în care se află este de o frumusețe ieșită din comun. În acel loc găsești o oază de verdeață pe care nu ai cum să nu îți dorești să o vizitezi măcar o dată în viață.

Acest sat din județul Sălaj reprezintă o destinație excelentă de vacanță pentru toți românii care vor să evadeze din zonele urbane. În Ip, oamenii se pot bucura de bucura de liniște și de natură.

De unde vine numele satului

Denumirea satului vine de la numele grecesc Hippolytos, care este alcătuit din hippos, în traducere cal, şi lyo, în traducere a elibera sau a da drumul. Această denumire se referă probabil la zona plină de pășuni și cai.

 

Prin urmare, toponimul Ip vine de la antroponimul Ipolit, care provine de la Hippolytos, potrivit shtiu.ro. În prezent, în această localitate trăiesc nu mai puțin 2.014 locuitori, conform datelor recensământului din 1930.

Evenimentul sângeros care s-a petrecut în anul 1940

În toamna anului 1940, armata maghiară a ucis nu mai puțin de 157 de români. Victimele îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor, creat în același an, în memoria lor.

Măcelul ar fi pornit de la o localnică. Aceasta ar fi oferit un coș cu fructe la doi militari unguri, însă ar fi strecurat acolo și o grenadă. Cei doi soldați ar fi murit în urma exploziei, însă vizitiul care s-ar fi aflat în căruță cu ei ar fi scăpat cu viață și ar fi povestit celorlalți maghiar ce s-a întâmplat.

Ulterior, armata maghiară s-ar fi răzbunat pe localnici. Mai târziu, s-a descoperit că cei doi militari ar fi consumat alcool în exces și ar fi manevrat greșit armamentul din dotare.

”Pentru ca nici un român să nu scape viu, se pune la cale efectuarea unui recensământ al ‘porcilor graşi’, în realitate un recensământ al familiilor de români şi a numărului de membrii ai acestora.

Era nevoie de aşa ceva pentru că, iniţial, horthyştii (așa erau numiți militarii unguri) au vrut să dea foc întregului sat, însă extremiştii le-au atras atenţia că acolo locuiau şi maghiari, aşa că trebuia făcută selecţia”, a povestit profesorul Nicolae Pop pentru Adevărul.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *