Slovenia rambursează cetățenilor săi banii pe amenzile pentru nerespectarea măsurilor antiCovid, a decis parlamentul de la Ljubljana

Slovenia rambursează cetățenilor săi banii pe amenzile pentru nerespectarea măsurilor antiCovid, a decis parlamentul de la Ljubljana

Slovenia a inițiat aproximativ 62.000 de proceduri pentru încălcarea reglementărilor Covid, între martie 2020 și mai 2022. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 5,7 milioane de euro. Acum, parlamentul de la Ljubljana a adoptat o lege care elimină pedepsele, relatează Bild.

Persoanele care au fost nevoite să plătească își vor primi banii înapoi, iar procedurile în derulare vor fi oprite.

Statul își asumă responsabilitatea morală cu legea, a declarat ministrul justiției social-democrat Dominika Svarc Pipan.

Politiciana a spus că „vrem să reparăm nedreptatea care s-a întâmplat cetățenilor prin abuzul de drept penal și prin ingerința neconstituțională și excesivă în drepturile omului”. „Fie ca aceasta să fie o lecție pentru noi, astfel încât așa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, a adăugat Svarc Pipan.

Potrivit portalului guvernului de la Ljubljana, „Legea privind reglementarea problemelor legate de anumite contravenții în perioada Covid-19” a fost adoptată de Adunarea Națională pe 20 septembrie.

„Prin această lege, guvernul și-a îndeplinit unul dintre angajamentele cheie ale coaliției, și anume de a opri acele proceduri contravenționale din perioada epidemiei de Covid-19 și de a rambursa amenzile care au fost plătite sau încasate în cadrul acestor proceduri, care au fost introduse pe temeiuri legale. în timpul mandatului guvernului precedent. S-au dovedit a fi, în principal din cauza încălcării principiului legalităţii, neconforme cu Constituţia”, a explicat guvernul sloven.

Cifrele-cheie:

din 7 martie 2020 până în 30 mai 2022 au fost demarate peste 62.000 de proceduri contravenționale,
suma totală a amenzilor aplicate în această procedură se ridică la 5.754.540,63 de euro, dar nu toate au fost plătite integral (așa-numita jumătate de plată a amenzilor),
30% din amenzi (în valoare totală de 1.765.592,58 euro) au fost deja plătite sau recuperate voluntar,
70% din amenzile aplicate (în valoare totală de 3.988.948,05 euro) sunt încă în colectare obligatorie,
este prevăzut un maxim de 5,7 milioane de euro pentru rambursarea amenzilor conform noii legi, iar aproximativ 100.000 de euro pentru costurile plăților (upgrade sisteme informatice, costuri cu plicuri și livrare etc.).

„Informațiile privind contravențiile prevăzute de lege vor fi șterse din evidențele autorității contravenționale și din evidența hotărârilor judecătorești definitive. În perioada de la intrarea în vigoare a legii și până la ștergerea efectivă a datelor, aceste date nu vor fi incluse în certificatele din evidențele de contravenție”, explică Adunarea Generală.

Legea nu prevede :

rambursarea amenzilor pentru infracțiunile așa-numite „secundare” (conexe), precum contraventii in domeniul apărării ordinii și linistii publice, contravențiilor in domeniul circulatiei rutiere și altele asemenea;
rambursarea amenzilor pentru contravenții cu elemente de violență;
plata cu întârziere a dobânzilor;
evaluări de compensare;
rambursarea costurilor de reprezentare în procedurile contravenționale.

Politica antiCovid a Sloveniei a fost făcută sub prim-ministrul conservator de dreapta Janez Jansa. O coaliție sub conducerea social-liberalului Robert Golob se află la putere din aprilie 2022.

Observatorii politici spun că măsurile stricte impuse de Jansa l-au costat postul pe politicianul de 65 de ani.

Mulți sloveni au fost supărați de măsurile antiCovid, dintre care unele au fost ulterior declarate neconstituționale de către o instanță.

Alții au văzut regulamentele, inclusiv interzicerea demonstrațiilor, ca o încercare de a submina statul de drept.

Foto cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *