Sondaj INSCOP privind intențiile de vot la europarlamentare. Alianța PSD-PNL crește, AUR și SOS România în pierdere

Sondaj INSCOP privind intențiile de vot la europarlamentare. Alianța PSD-PNL crește, AUR și SOS România în pierdere

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot ale românilor la alegerile pentru Parlamentul European, urmată de AUR, cu 16,7% și Alianța Dreapta Unită, cu 13,8%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna aprilie. Un procent de aproape 60% din respondeți au declarat că vor merge la vot pe 9 iunie, la europarlamentare și locale.

59,2% participare la vot

Potrivit unui sondaj INSCOP, 59,2% din români declară că vor participa la vot, la alegerile comasate din 9 iunie. 14,7% au declarat că nu vor participa.

Cei care votează Alianța Dreapta Unită (76%) și cu alianța PSD-PNL (69%), persoanele cu educație superioară (67%) și alegătorii de vârstă 45-59 de ani (67%) sunt cei care au declarat, peste medie, că vor participa cu siguranță la scrutinul din 9 iunie.

Alianța PSD-PNL crește, AUR scade

Potrivit sondajului, alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare (43,7% în luna martie), partidul AUR beneficiază de 16,7% (20,6% în luna martie, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) este creditată cu 13,8% (13,7 în luna martie).

Urmează UDMR, cu un procent de 5,1% (3,9 în luna martie), SOS România, cu 4,5% (6,4% în luna martie), Pro România cu 2,7% (3,7% în luna martie), Partidul Ecologist Român cu 2,4%, Partidul Verde cu 2%, REPER cu 1,8% (0,9% în luna martie) și PUSL cu 1,5%. Un procent de 2,8% și-au exprimat preferința pentru o altă formațiune politică (3,7% în luna martie).

INSCOP: Interes real pentru alegeri

„Aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie. Chiar dacă cifra reală de prezenţă va fi mai apropiată de 50%, declaraţiile participanţilor la sondaj indică un nivel ridicat de interes pentru cele două tipuri de alegeri, ceea ce este îmbucurător pentru democraţia românească.

Pe de altă parte, tinerii par în continuare ceva mai puţin mobilizaţi pentru a participa la exerciţiul civic al votului. De asemenea, corelat cu nivelul mai scăzut de mobilizare a tinerilor, observăm că votanţii AUR sunt mai puţin mobilizaţi decât votanţii PSD sau ai Alianţei Dreptei Unite – care sunt în acest moment cei mai siguri de faptul că se vor prezenta la vot”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.

„În ceea ce priveşte intenţia de vot, constatăm o creştere a procentului pentru Alianţa PSD – PNL şi scăderi importante în cazul AUR şi al SOS România. Practic, AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21% (minus 4 procente în cazul AUR şi minus 2 procente în cazul SOS România).

Reactivarea temerilor românilor faţă de război, dar şi apropierea momentului alegerilor care pune votanţii în faţa unor alegeri responsabile este posibil să fi contribuit la această tendinţă negativă pentru cele două formaţiuni”, a precizat Ștefureac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *