Statele Unite îl susțin pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO / Când ar urma să îl înlocuiască pe Stoltenberg

Statele Unite îl susțin pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO / Când ar urma să îl înlocuiască pe Stoltenberg

Statele Unite și Marea Britanie l-au susținut joi pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, punându-l într-o poziție puternică pentru a ocupa postul.

SUA, de acord ca Mark Rutte să fie următorul șef NATO

Succesorul lui Stoltenberg, când demisionează în octombrie, va prelua mandatul într-un moment crucial, însărcinat să susțină sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, evitând în același timp escaladarea care ar trage alianța direct într-un război cu Moscova.

„Președintele Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte de a fi următorul secretar general al NATO”, a spus un oficial american, potrivit Reuters.

„Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței Alianței, este un lider natural și un comunicator, iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”.

În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, următorul șef NATO ar putea avea de a face cu un al doilea mandat pentru Donald Trump, care recent a pus din nou sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliații NATO.

Trump a atras critici acerbe din partea oficialilor occidentali la începutul acestei luni pentru că a sugerat că nu va proteja țările care nu reușesc să îndeplinească obiectivele de cheltuieli ale alianței pentru apărare și chiar ar încuraja Rusia să le atace.

Însă Rutte, care era deja considerat favorită pentru a obține postul de top în NATO, a spus sâmbătă că Europa ar trebui să „nu mai suspine, să nu se mai plângă și să nu se mai sâcâie” în legătură cu Trump și să se concentreze în schimb asupra a ceea ce ar putea face pentru Ucraina.

„Trebuie să lucrăm cu oricine se află pe ringul de dans”, a spus Rutte la Conferința de Securitate de la München.

Cel mai longeviv lider al Țărilor de Jos, Rutte, în vârstă de 57 de ani, și-a anunțat în mod neașteptat plecarea din politica olandeză în iulie, dar rămâne în funcția de lider interimar în timp ce negocierile de coaliție continuă după alegerile din 22 noiembrie.

Două treimi dintre statele NATO îl susțin pe Mark Rutte

Liderii NATO sunt numiți prin consens care necesită sprijinul – sau cel puțin nicio opoziție – din partea tuturor celor 31 de membri ai săi. Doi diplomați au spus că Rutte are până acum sprijinul a aproximativ 20 de membri NATO.

În prezent, Suedia urmează să devină al 32-lea membru al Alianței Occidentale – o mișcare precipitată de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

De asemenea, sprijinindu-l pentru această slujbă, Ministerul de Externe britanic a declarat joi că Rutte este o figură bine respectată în întreaga alianță NATO, cu acreditări serioase de apărare și securitat.

Stoltenberg, un fost prim-ministru norvegian, a ocupat funcția de șef al NATO din 2014. Mandatul său a fost prelungit în iulie anul trecut pentru a patra oară, deoarece alianța a optat să rămână cu un lider cu experiență, mai degrabă decât să încerce să convină asupra unui succesor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *