Supravegherea aeriană NATO s-a intensificat în zona Mării Negre / Avioane de luptă și de recunoaștere au operat zeci de ore în estul României

Supravegherea aeriană NATO s-a intensificat în zona Mării Negre / Avioane de luptă și de recunoaștere au operat zeci de ore în estul României

Miercuri, cerul de deasupra Mării Negre și din estul României era survolat de avioane NATO. Este vorba despre cel puțin șase avioane spion și două avioane de luptă. O dronă americană Global Hawk a zburat sute de kilometri spre est până în apropierea Rusiei continentale.

Supravegherea aeriană NATO s-a intensificat în zona Mării Negre

Creșterea activității a fost înregistrată pentru prima dată de platforma civilă de supraveghere a traficului aerian flightradar24. Pasionații de monitorizare a aeronavelor militare au confirmat pe scară largă datele și au comparat concluziile cercetătorilor de la Kyiv Post care verifică rutele de zbor afișate.

Potrivit informațiilor de zbor open-source, cel puțin șase avioane de recunoaștere dedicate deținute de forțele aeriene NATO operau miercuri în spațiul aerian din estul României sau vestul Mării Negre. Într-un caz important, aceste operațiuni de supraveghere au continuat până în orele târzii ale zilei de joi și au zburat în raza de acțiune a rachetelor de pe coasta de sud-vest a Rusiei.

Zborurile au avut loc la o zi după ce armata ucraineană a folosit bărci robot care transportau explozibili pentru a scufunda nava grea de patrulare rusă Serghei Kotov la aproximativ 500 km spre est.

În ultimele luni, Alianța Atlantică a efectuat în mod obișnuit zboruri de supraveghere aeriană peste regiunea Deltei Dunării din România. Supraveghetorul aeropurtat este o pereche de avioane, de obicei o aeronavă de supraveghere navală Boeing P-8 Poseidon și un alt avion conceput pentru a localiza semnalele radar și a intercepta transmisiile radio, adesea un avion cu reacție Gulfstream modificat.

Miercuri, conform datelor de urmărire radar, pe lângă acele avioane de rutină sniffer aerian, planificatorii aerieni NATO au desfășurat un Boeing RC-135W Rivet Joint avansat, o aeronavă zburătoare cu capabili să capteze milioane de transmisii electronice pe minut și să trieze prin intermediul lor digital. Ultima dată când observatorii open-source au observat o aglomerare de avioane NATO în aer deasupra estului României a fost februarie. 26.

La o distanță sigură de interceptoarele radio și electronice aeropurtate de deasupra estului României, conform pistelor indicate care au rămas miercuri deasupra estului Poloniei, a zburat un avion AWACS și mai rar și mai scump, un Boeing E-7A Wedgetail.

Dar cea mai atrăgătoare activitate aeriană a NATO de miercuri și, prin unele măsuri din întregul război ruso-ucrainean, a fost probabil călătoriile unui avion spion american Global Hawk, care a pătruns în spațiul aerian anterior puțin monitorizat la sute de kilometri de unde avioanele de monitorizare ale NATO au îndrăznit să zboare în trecut.

Într-o misiune care a durat cu mult peste 24 de ore, un Global Hawk al Forțelor Aeriene ale SUA cu sediul la Naval Air Station Signonella, Sicilia, pe 6 martie, a preluat o stație de observație la aproximativ 140 km spre sud de Crimeea ocupată de Rusia, la aproximativ 10 a.m., ora locală și a navigat înainte și înapoi cu viteze cuprinse între 250-320 de noduri pentru următoarele opt ore.

Capabil să zboare până la 30 de ore la altitudini extrem de mari, Global Hawk, în valoare de 135 de milioane de dolari, este considerată cea mai capabilă dronă de recunoaștere operată de orice forță aeriană și unul dintre cele mai importante mijloace de colectare a informațiilor aeriene ale armatei americane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *