Surse Transgaz: Conducta de gaze care a explodat urma să fie relocată sau protejată cu beton armat de o firmă specializată

Surse Transgaz: Conducta de gaze care a explodat urma să fie relocată sau protejată cu beton armat de o firmă specializată

Avizul pentru proiectul de relocare a conductelor de gaze din zona Călimănești, județul Vrancea, unde a avut loc o explozie urmată de incendiu, era programat să fie dat joi, iar conducta urma să fie mutată sau protejată cu beton armat de o firmă de profil, CIS Gaz, potrivit surselor Libertatea.

„UMB nu are expertiza de a muta conducte, astfel că firma care urma să le mute era una specializată, autorizată de către Autoritatea Națioanală de Reglementare în Energie (ANRE). Este vorba de CIS Gaz. Cum aceasta nu primise încă avizul tehnic, inginerii și lucrătorii acesteia nu erau pe șantier”, a spus o sursă din Transgaz, care a solicitat anonimatul.

Relocarea sau lucrările de protecție a conductelor de transport de gaze în zona exploziei nu au avizul Transgaz, iar proiectul urma să fie discutat în ședință chiar joi, 21 septembrie, conform sursei citate.

„Cei de la CIS Gaz care se ocupă de relocarea conductelor nu au deplasat oamenii în șantier deoarece așteaptă sosirea materialului tubular necesar relocării”, arată sursa.

Problema adâncimii conductei

Un oficial CIS Gaz a confirmat pentru Libertatea faptul că în viitor era prevăzută o intervenție în zona în care a avut loc explozia.

Specialistul CIS Gaz a atras atenția că informația furnizată de prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, care a spus că țevile erau la o adâncime prea mică, „trebuie probate”.

Oficialul spune că în activitatea desfășurată în domeniu nu-și aduce aminte să se fi întâlnit cu o situație în care conductele de gaze să fi fost amplasate la o adâncime mai mică față de cât prevăd normele.

„Conform normelor, adâncimea până la suprafața de sus a țevii nu este de 1,8 metri, cum a spus domnul prefect, ci 1,1 metri”, a precizat acesta.

Potrivit site-ului companiei, CIS Gaz a lucrat anterior la mai multe proiecte din domeniul gazelor, precum conducta de interconectare a sistemului de gaze cu cel al Republicii Moldova, conducta Mintia-Brad-Ștei și conducta Craiova-Segarcea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *