Trei dintre cele patru persoane salvate din „azilul groazei” din Mureș au râie, o boală extrem de contagioasă

Trei dintre cele patru persoane salvate din „azilul groazei” din Mureș au râie, o boală extrem de contagioasă

Patru persoane cu dizabilități grave au fost găsite ascunse în subsolul clădirii în care funcționa Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min, din localitatea Bărdești, județul Mureș. Ororile din „azilul groazei” au fost descoperite de membrii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), într-o vizită neanunțată pe care au făcut-o joi, 27 iulie. Digi 24 scrie că trei dintre cei patru oameni găsiți ascunși în subsol au râie, o boală extrem de contagioasă.

Pacienții azilului descoperiți ascunși „zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele”, potrivit Centrului de Resurse Juridice CRJ, care a descris vizita pe site-ul asociației și pe pagina de Facebook.

Printre cele trei persoane care au scabie se numără și fata malnutrită, care se află internată la Spitalul Universitar.

Patru pacienți de la azilul din Mureș au ajuns azi noapte la Spitalul Obregia, unde primesc îngrijiri medicale. Medicii au descoperit că doi dintre aceștia au scabie, sau râie. Aceștia au fost izolați și primesc tratamentul necesar.

Cea de-a cincea persoană care a ajuns în București, tot din Mureș, a fost transferată la Spitalul Universitar. Este vorba de o tânără de 22 de ani, despre care medicii spun că este malnutrită, iar starea acesteia este gravă.

După ce medicii din București au descoperit că doi pacienți au râie, directorul DSP Mureș a declarat la Digi24 că va începe verificări și o anchetă epidemiologică, dar, de mâine, nu de azi, deși este vorba de o afecțiune extrem de contagioasă. În plus, șeful DSP Mures a precizat si faptul că inspectorii din subordinea sa au verificat starea pacienților, atunci când au fost în control, și nu au identificat nicio problemă.

E vorba însă doar de 20 de pacienți, pe cei din subsol nu i-au găsit, pentru că inspectorii au verificat doar „parterul și etajul, nivelele pentru care azilul avea autorizație”.

Administratorul căminului Căsuța Lu’ Min, Cosmin Păpuc, președintele și un alt angajat al azilului din Mureș, unde au fost găsiți bolnavi cu dizabilități grave, ținuți ascunși în subsol în condiții inumane, au fost reținuți sâmbătă.

Anchetatorii îi acuză pe cei trei că, „în anul 2020, ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC, ori de la aparținători”.

Cele trei persoane reținute de către procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureș astăzi, 29 iulie, sunt Cosmin Ionuț Păpuc, administrator al căminului Căsuța Lu Min din Bărdești, jud. Mureș, Iulia Pascu, împuternicită președinte al asociației care patrona centrul, și Flavius-Teodor Pascu, care nu era angajat la centru, însă era rudă cu președinta, au confirmat surse judiciare pentru Libertatea.

Presa locală a scris că Flavius-Teodor Pascu este fiul Iuliei Pascu. El este agent de poliție în cadrul IPJ Mureș, conform declarației lui de avere din 2021. Surse oficiale ne-au confirmat informația.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *