UE pompează de patru ori mai mulți bani în creșterea animalelor decât în creșterea plantelor

UE pompează de patru ori mai mulți bani în creșterea animalelor decât în creșterea plantelor

Schema PAC, care plătește mai mult fermelor care ocupă mai multe terenuri, generează „rezultate perverse pentru ceea ce se vrea tranziție alimentară”, spune studiul.

UE face ca mâncrea poluantă să fie mai ieftină în mod artificial

UE a făcut dietele poluante „artificial mai ieftine”, pompând de patru ori mai mulți bani în creșterea animalelor de fermă decât în creșterea plantelor, au descoperit cercetările.

Peste 80% din banii publici alocați fermierilor prin politica agricolă comună (PAC) a UE au fost destinate produselor de origine animală în 2013, în ciuda daunelor pe care acestea le fac societății, potrivit unui studiu din Nature Food.

UE, care intenționează să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, cheltuiește aproape o treime din întregul său buget pe subvențiile PAC.

„Marea majoritate a acestora se îndreaptă către produse care ne conduc spre dezastru”, a spus Paul Behrens, cercetător în domeniul schimbărilor de mediu la Universitatea Leiden și coautor al studiului.

Schema de subvenții, care plătește mai mult fermelor care ocupă cât mai mult teren, are „rezultate perverse pentru o tranziție alimentară”, deoarece animalele ocupă mai mult spațiu decât plantele și sunt hrănite ineficient cu culturi care ar fi putut ajunge la oameni, au descoperit cercetătorii.

Pentru a produce aceeași cantitate de proteine, carnea de vită necesită de 20 de ori mai mult pământ decât nucile

Pentru a produce aceeași cantitate de proteine, carnea de vită necesită de 20 de ori mai mult pământ decât nucile și de 35 de ori mai mult decât cerealele.

Behrens a spus că inerția politică înseamnă că UE menține acest sistem în fața unei crize a mediului. „Încurajăm cel mai rău scenariu”, a spus el.

Cercetătorii au mai descoperit și că 12% din subvenții au fost încorporate în produse care au fost expediate în afara UE, mai ales în țările cu venituri medii și mari. China a consumat mai mult din subvențiile agricole ale UE decât Olanda, în timp ce SUA au consumat mai mult decât Danemarca, arată studiul.

Mario Díaz Esteban, ecologist la Muzeul Național de Științe Naturale din Spania, care nu a fost implicat în cercetare, a spus că rezultatele cercetătilor sunt „pe cât de solide și clare, pe atât de devastatoare”.

Alți experți și-au exprimat prudența cu privire la mărimea subvențiilor estimate care se transferă la produsele de origine animală.
S-au schimbat multe din 2013, anul în care a fost făcut, a spus Florian Freund, economist agricol la Universitatea Braunschweig, care nu a fost implicat în cercetare.

El a co-scris un studiu în 2022 – folosind un set de date de la OCDE care a fost mai recent, dar mai puțin complet – care a constatat că aproximativ jumătate din subvențiile UE au fost destinate alimentelor de origine animală.

El a spus: „Studiul ilustrează faptul că majoritatea subvențiilor nu sprijină o tranziție care necesită de urgență să se îndrepte către diete sănătoase și durabile”.

Agricultura animală este una dintre principalele cauze ale morții accelerate a faunei sălbatice din întreaga lume și este responsabilă pentru 12%-20% din poluanții de încălzire a planetei, care fac fenomenele meteo extreme și mai violente.

Cercetarea a fost făcută publică în timp ce guvernele europene au diluat mai multe politici ecologice în fața protestelor furioase ale fermierilor.

Luni, un pilon cheie al acordului ecologic al UE a fost aproape de colaps, atunci când opt țări și-au retras sprijinul pentru o lege care să restaureze natura. Marți, statele membre ale UE au fost de acord cu o propunere a Comisiei de a slăbi și a amâna unele dintre condițiile de mediu pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a primi subvenții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *