Un important spital din Alabama a oprit fertilizările in vitro după ce instanța supremă a stabilit că embrionii congelați sunt „copii”

Un important spital din Alabama a oprit fertilizările in vitro după ce instanța supremă a stabilit că embrionii congelați sunt „copii”

Experții medicali și organizațiile civile avertizaseră că hotărârea instanței ar putea avea consecințe negative pentru tratamentele de fertilitate din Alabama și nu numai, dar grupurile conservatoare au salutat hotărârea, argumentând că până și cel mai mic embrion merită protecție legală, scrie BBC.

O decizie a Curții Supreme din Alabama, potrivit căreia embrionii congelați sunt considerați „copii”, iar o persoană poate fi trasă la răspundere pentru distrugerea accidentală a acestora, a deschis un nou front în bătălia privind medicina reproductivă din SUA.

Cel mai mare spital din statul sudic american și-a suspendat serviciile de fertilizare in vitro (FIV) în urma acestei decizii, de teamă că ar putea fi urmărit penal.

Sistemul de sănătate al Universității din Alabama din Birmingham a anunțat că va continua să recolteze ovule. Dar a precizat că va sista următorul pas în procesul de fertilizare in vitro, în care ovulele sunt fertilizate cu spermatozoizi, înainte de a fi implantate în uter.

„Suntem întristați de faptul că acest lucru va avea un impact asupra încercării pacienților noștri de a avea un copil, prin FIV”, a spus principalul furnizor medical de stat într-o declarație.

„Dar trebuie să evaluăm perspectiva ca pacienții și medicii noștri să fie urmăriți penal sau să se confrunte cu daune punitive pentru că au urmat standardul de îngrijire pentru tratamentele FIV”, a adăugat comunicatul.

Experții medicali și organizațiile civile au avertizat că hotărârea instanței ar putea avea consecințe negative pentru tratamentele de fertilitate din Alabama și nu numai.

Grupurile conservatoare au salutat însă hotărârea, argumentând că până și cel mai mic embrion merită protecție legală.

Ce a decis Curtea și de ce

Decizia Curții Supreme din Alabama a venit în urma unui proces intentat de trei cupluri ale căror embrioni au fost pierduți la o clinică de fertilitate în 2020.

Potrivit relatărilor, un pacient care a intrat în locul unde erau depozitați embrionii i-a luat și i-a scăpat din greșeală. Drept urmare, embrionii au fost distruși.

Cuplurile au încercat să dea în judecată Centrul pentru Medicină Reproductivă și Asociația Infirmeriei Mobile în temeiul Legii privind omorul din culpă. Această lege se referă la fetuși, dar nu acoperă în mod specific embrionii rezultați în urma FIV.

O instanță inferioară a decis inițial că embrionii nu se califică drept „persoane” sau „copii” și că acuzația de omor din culpă nu se justifică.

În hotărârea sa, însă, Curtea Supremă din Alabama a dat dreptate cuplurilor și a decis că embrionii congelați sunt de fapt considerați „copii”.

Legea privind uciderea din culpă se aplica „tuturor copiilor nenăscuți, indiferent de locul în care se află”, se arată în decizie.

„Chiar înainte de naștere, toate ființele umane au chipul lui Dumnezeu, iar viețile lor nu pot fi distruse fără a-i șterge gloria”, a spus președintele Curții Supreme din Alabama, Tom Parker.

Care sunt implicațiile pentru pacienții cu probleme de fertilitate din Alabama?

Hotărârea nu interzice sau restricționează FIV și, de fapt, cuplurile care au intentat procesul căutau în mod activ această procedură.

Dar decizia poate provoca confuzie cu privire la legalitatea unor aspecte ale FIV, în conformitate cu legislația din Alabama, spun experții. În cazul în care un embrion este considerat o persoană, acest lucru ar putea ridica semne de întrebare cu privire la modul în care clinicile au voie să le folosească și să le depoziteze.

„Nu toți embrionii (FIV) sunt folosiți și nici nu pot fi”, a spus Elisabeth Smith, directoare de politici de stat la Centrul pentru drepturile reproductive.

„Promulgarea unei legislații care să acorde statutul de persoană juridică embrionilor ar putea avea consecințe dezastruoase pentru utilizarea FIV – o știință pe care mulți oameni se bazează pentru a-și construi familiile”, a adăugat ea.

Ambiguitatea legii s-ar putea extinde și asupra pacienților înșiși.

„Această decizie are un impact asupra tuturor locuitorilor din Alabama și va aduce probabil mai puțini copii – copii, nepoți, nepoți și verișori – deoarece opțiunile de fertilitate devin limitate pentru cei care doresc să aibă o familie”, a concluzionat Asociația Medicală a statului Alabama.

Ce legătură are acest lucru cu dezbaterea privind avortul din SUA?

Când a anulat dreptul federal la avort, în 2022, Curtea Supremă a SUA a împuternicit totodată statele să își facă propriile legi în această privință. De la această decizie, statele controlate de democrați au extins accesul la avort, în timp ce statele controlate de republicani l-au restricționat.

Alabama are deja o interdicție totală a avortului, în toate etapele sarcinii.

Casa Albă a calificat decizia din Alabama drept „tipul de haos la care ne așteptam atunci când Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe vs. Wade și a deschis calea pentru ca politicienii să dicteze unele dintre cele mai personale decizii pe care le pot lua familiile”.

Oponenții avortului urmăresc, de asemenea, cu atenție această hotărâre. Întrebarea cu privire la momentul în care un embrion sau un făt este considerat din punct de vedere legal o persoană este un factor care influențează multe dintre restricțiile avorturilor impuse de state.

Alianța pentru Apărarea Libertății, un grup juridic creștin conservator, a descris hotărârea din Alabama drept o „victorie extraordinară pentru viață”.

„Indiferent de circumstanțe, orice viață umană este valoroasă din momentul concepției”, a declarat purtătoarea de cuvânt Denise Burke pentru BBC. „Suntem recunoscători că instanța a constatat în mod corect că legea din Alabama recunoaște acest adevăr fundamental”, a adăugat ea.

Alți activiști anti-avort au declarat că FIV nu este o problemă etică la fel de clară în ochii lor, în comparație cu întreruperea unei sarcini.

Ce s-ar putea întâmpla în alte state?

Statele americane au adesea tendința de a reproduce legislația celorlalte state, iar astfel de lucruri s-au întâmplat deja în cazul avortului.

Deși hotărârea din Alabama se aplică doar în interiorul statului, experții au declarat că alte state ar putea adopta proiecte legislative asemănătoare, pentru a oferi protecție embionilor congelați.

Însă aceștia au spus că pare puțin probabil ca acest caz particular să ajungă la Curtea Supremă a SUA, așa cum s-a întâmplat în cazul avortului, deoarece hotărârea din Alabama a fost pronunțată de o instanță de stat și se referă la o interpretare a legii statului, nu a celei federale.

Potrivit Centers for Disease Control, 97.128 de copii s-au născut în SUA în urma tratamentelor de fertilizare in vitro în 2021.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *