Urs împușcat, după ce a atacat un paznic. Victima a fost transportată de urgență la spital

Urs împușcat, după ce a atacat un paznic. Victima a fost transportată de urgență la spital

Incidentul s-a întâmplat în localitatea Săvinești din județul Neamț acolo unde un urs a fost prins într-un gard de sârmă, a fost tranchilizat de către medicul veterinar, însă animalul a reacționat ți a atacat paznicul de vânătoare care se afla la fața locului.

Paznicul are diferite traumatisme și a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior ursul a fost împușcat de un alt paznic de vânătoare. 

 Amintim, autoritățile au dat undă verde pentru uciderea unui număr de 220 de exemplare de urs brun în România! Decizia luată de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a fost criticată de fondatoarea Sanctuarului de la Zărnești în exclusivitate la Realitatea PLUS

Ursul care a terorizat zile în șir locuitorii din Vrancea a fost împușcat

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a anunțat aprobarea derogărilor pentru ursul brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității publice. Decizia a fost luată după ce în ultimii ani s-au înmulțit atacurile urșilor în urma defrișărilor și a lipsei măsurilor de a reface habitatul acestora, susțin activiștii de mediu. Atacuri ale ușilor au fost semnalate în foarte multe zone, în ultima vreme, prezența acestora în interiorul localităților, la oraș, devenind îngrijorătoare. Ei devin o amenințare pentru viețile oamenilor, pe lângă uciderea animalelor din gospodăriile acestora.

În data de 24 iulie 2023, Academia Română – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a aprobat pentru nivelul de prevenție un număr de 140 de exemplare şi 80 de exemplare pentru nivelul de intervenție, în scopul prevenirii pagubelor și accidentelor produse de ursul brun (Ursus arctos).

La solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), aprobarea s-a dat menținându-se nivelurile acordate pentru anul 2022, după analiza centralizatoarelor intervențiilor (https://interventiiurs.mmap.ro/centralizator/) și a situațiilor derogărilor pentru specia urs (Ursus arctos), conform prevederilor OM 724/2019 și OM 723/2022.

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează că acest aviz este exclusiv în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune economice importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversității autohtone prin respectarea legislației românești și comunitare.

Conform prevederilor legale în vigoare (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011), în situații justificate Ministerul Mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.“

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, consideră că actele normative din perioada 2018-2022 ar fi trebuit să producă efecte, respectiv să ducă la conservarea în România a speciilor de interes comunitar: urs și lup, dar și protecția comunităţilor umane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *