Vladimir Putin, discuție cu președintele Iranului despre situația incadescentă din Orientul Mijlociu. Liderul rus ar fi făcut apel la reținere

Vladimir Putin, discuție cu președintele Iranului despre situația incadescentă din Orientul Mijlociu. Liderul rus ar fi făcut apel la reținere

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, și a făcut apel la reținere din partea tuturor actorilor din Orientul Mijlociu și la a nu permite noi confruntări, a relatat presa rusă de stat, potrivit Sky News.

 

Vladimir Putin, discuție cu președintele Iranului

 

În convorbirea cu Ebrahim Raisi, Vladimir Putin a discutat în detaliu despre atacul israelian care ar fi avut loc la consulatul iranian din Siria pe 1 aprilie, a precizat partea rusă, citată de RIA Novosti.

Președintele Iranului a susținut că riposta efectuată de țara sa împotriva Statului Israel în weekend a fost „forțată și limitată”, insistând că nu își dorește noi escaladări.

Rusia și Iran sunt țări aliate, iar Republica Islamică este un dușman declarat al Statelor Unite, dar și un furnizor pentru războiul dezlănțuit de Moscova împotriva Ucrainei.

Convorbirea dintre cei doi președinți a venit în contextul temerilor că orice fel de noi escaladări militare între Israel și Iran, în mod deosebit una care ar implica Statele Unite, ar putea atrage Rusia într-un conflict mai larg.

 

Situație incadescentă în Orientul Mijlociu

 

Armata israeliană susține că va răspunde atacului iranian, iar Republica Islamică a avertizat, la rândul său, că un eventual atac israelian va primi imediat o ripostă.

Întrebat marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, cum ar putea arăta riposta israeliană, generalul român Virgil Bălăceanu a explicat: „Greu de spus. Luăm în calcul un scenariu care să nu ducă la o escaladare, dincolo de ceea ce anunță Iranul că vor răspunde, or tipurile de lovituri chirurgicale, sau așa-numit chirurgicale, ar avea o dimensiune a neescaladării, pentru că sunt ținte nu cu efecte colaterale, cu pagube colaterale”.

„Sigur că aici putem să luăm în calcul și lovirea infrastructurii pentru programul nuclear, putem să vorbim și de lovirea unor obiective militare, dar asta nu ar însemna, spre exemplu, o operație aeriană de amploare sau o operație aeronavală de amploare, pentru că nu ne gândim la o operație terestră împotriva Iranului (…). Asistăm la (…) un proces în care se câștigă timp”, a adăugat gl. (r) Virgil Bălăceanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *