Vladimir Putin: „SUA inflamează Orientul Mijlociu prin trimiterea portavionului său în regiune”

Vladimir Putin: „SUA inflamează Orientul Mijlociu prin trimiterea portavionului său în regiune”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri, 11 octombrie, Statele Unite că a inflamat Orientul Mijlociu prin trimiterea unui grup naval condus de portavionul Gerald Ford în Marea Mediterană, spunând că sunt necesare „soluții de compromis” pentru rezolvarea conflictului palestiniano-israelian, notează agenția Reuters.

Într-o conferință legată de domeniul energetic, desfășurată la Moscova, liderul de la Kremlin a calificat explozia de violență dintre palestinieni și israelieni „un exemplu viu al eșecului politicii SUA în Orientul Mijlociu”, despre care spune că nu a ținut cont de nevoile palestinienilor.

În urma atacului-surpriză al militanților Hamas asupra Israelului de sâmbătă, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a menționat că SUA mută mai aproape de Israel un grup naval care include portavionul Gerald R. Ford.

Putin a spus că mișcarea SUA, care a fost criticată aspru de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, „a fost o greșeală”.

Nu înțeleg de ce SUA trimit grupuri de portavioane în Marea Mediterană. Desigur, astfel de acțiuni inflamează situația. Vor bombarda Libanul sau ce?

Vladimir Putin:

„Sau s-au hotărât să încerce să sperie pe cineva? Sunt oameni acolo cărora nu le mai este frică de nimic. Nu aceasta este modalitatea de rezolvare a problemei. Trebuie căutate soluții de compromis”, a completat Putin.

„O parte din pământurile pe care palestinienii le consideră și le-au considerat întotdeauna parte din pământurile palestiniene este ocupată de Israel în momente diferite și în moduri diferite. În principal, desigur, cu ajutorul forței militare”, a mai spus Putin.

SUA au trimis portavionul Gerald R. Ford, un crucișător, distrugătoare și avioane de luptă aproape de Israel, după atacul Hamas, pentru „descurajare”.

USS Gerald R. Ford, cel mai nou și cel mai avansat portavion al Marinei SUA, cu aproximativ 5.000 de marinari la bord și mai multe avioane de luptă, va fi însoțit de alte vase, într-o demonstrație de forță a SUA, care are menirea de a răspunde la eventuale provocări, de a efectua misiuni de supraveghere a zonei sau de a împiedica eventuala susținere a Hamas din exterior.
Împreună cu Ford, SUA trimit crucișătorul USS Normandy, distrugătoarele USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney și USS Roosevelt, iar SUA suplimentează escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene din regiune.

Hamas a catalogat anunțul SUA drept o „agresiune” împotriva palestinienilor.

Putin, care este blocat într-o confruntare cu Occidentul din cauza războiului pe care l-a pornit în Ucraina, a acuzat Washingtonul că „a ocolit ceea ce era un proces stabilit pentru încercarea de a soluționa conflictul israeliano-palestinian, luând problemele în propriile mâini fără succes și fără a rezolva probleme fundamentale”.

Purtătorul său de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Rusia își „menține contactele” cu părțile implicate în conflict și că Moscova „continuă să analizeze cu atenție situația”, scrie agenția de stat TASS.

Peskov a spus, de asemenea, că Rusia „își menține poziția de țară care are potențialul de a participa la procesul de soluționare” a crizei”.

În urmă cu o zi Peskov a declarat că acest conflict este de lungă durată, cu rădăcini foarte adânci, și că Rusia are legături istorice cu palestinienii și are multe în comun cu Israelul, inclusiv faptul că mulți israelieni sunt foști cetățeni ruși.

El a negat că Rusia ar fi interesată să alimenteze războiul din Orientul Mijlociu după atacul fără precedent declanșat de Hamas împotriva Israelului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *